Най-добрите идеи често се раждат в сблъсъка между две различни

...
Най-добрите идеи често се раждат в сблъсъка между две различни
Коментари Харесай

Два страхотни подхода, които лидерите използват

Най-добрите хрумвания постоянно се раждат в конфликта сред две разнообразни сфери на знание. Възходът на Стив Джобс , да вземем за пример, стартира, когато той “запознава ” калиграфията с компютрите. Консултантът по стратегическа връзка Анди Раскин споделя за различен сходен образец за продуктивно “кръстосано опрашване ”, при който обаче се съчетават два напълно далечни свята – на стартъпите и спорта.

В своя публикация Раскин приказва за концепция, която отнесъл със себе си след събитие, спонсорирано от компанията за рискови вложения Cowboy Ventures , което събрало на едно място спортни светила и бизнесмени. Простичкото, само че скъпо зрънце лидерска мъдрост пристигнало от някогашния американски ръгбист Маркъс Алън, който пък го чул от треньора на Raiders , Рей Уилси, повел тима към победа на Super Bowl през 1980 и 1983 година.

„ Увери се “ вместо „ Недей “

Според ръгбиста, това, което правело Уилси толкоз извънреден водач и треньор, бил методът, по който давал препоръки. „ Алън споделя, че съвсем всеки треньор, за който е играл, е прекарвал множеството време, обяснявайки на играчите какво да не вършат “, пише Раскин.

На пръв взор, това е пряк и ефикасен метод за предоставяне на противоположна връзка, само че Уилси употребявал друга техника. Той в никакъв случай не употребявал думата „ недейте “ – вместо това казвал „ уверете се “.

Защо тази незначителна разлика в подбора на думи е толкоз въздействаща? Алън изяснява, че замяната на „ недей “ с „ увери се “ го карала да усеща, че Уилси се доверява на способността му да взема решения. Тези две елементарни думички въодушевили Алън да стартира да мисли независимо и да има вяра в преценката си.

Сега Раскин употребява метода на Уилси в работата си с създатели на компании. Вместо да им споделя в прав текст да не вършат Х, той формулира опасенията си по различен метод – споделя на бизнесмените, че в случай че желаят да създадат Х, би трябвало да се уверят, че изискванията Y и Z са изпълнени. Основателят нормално се замисля за минута и стига до извода, че концепцията му може би се нуждае от промяна. Така неверната стъпка е тактично избегната, а младите бизнесмени се усещат способни умно да правят оценка сходни обстановки в бъдещето. Всички печелят.

Тази незначителна, само че значима разлика във формулировката не е единственият образец за дребна езикова смяна, която оказва голямо въздействие върху успеваемостта на водачите. Много специалисти поучават мениджърите да не използват думата „ още “ в отрицателна критика и да заменят смазващото „ Да, само че “ с „ Да, и “. Опитайте и вие!

Инфо: Inc.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР