Най-добрата инвестиция на ЕС в мира и стабилността на Европа

...
Най-добрата инвестиция на ЕС в мира и стабилността на Европа
Коментари Харесай

Черна Гора дава твърда заявка за присъединяване към ЕС

Най-добрата инвестиция на Европейски Съюз в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани

Президентът Румен Радев и черногорският му сътрудник Мило Джуканович разискаха през днешния ден българската поддръжка за Черна гора по пътя й към Европейски Съюз и опциите за съдействие в региона на стопанската система, защитата, образованието и културата.

"Тук съм, с цел да потвърдя безапелационната поддръжка на моята страна за Черна гора в нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширение на Европейския съюз ". Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с черногорския си сътрудник Мило Джуканович. Българският президент бе посрещнат по-рано през днешния ден с публична гала в историческата столица на Черна гора - Цетине.

Основна тематика в диалозите сред двамата държавни ръководители бе европейската вероятност на Черна гора.

"За нас, българите, Черна гора е другарска страна. Днес споделяме общо виждане за европейската вероятност на Югоизточна Европа, която няма опция ", съобщи още Радев. Той благодари на Джуканович за поканата да посети Черна гора.

Радев посочи, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширение на Европейския съюз и се надява, че доста скоро ще я приветстваме като член на Европейски Съюз.

"Черна гора работи за затварянето на основните 23 и 24 глава от преговорния развой. В това отношение България е подготвена да помогне за повишение на административния потенциал. Енергийният потрес, растящата инфлация, усилването на миграционните процеси са огромният залог, пред който сме изправени - в този миг извънредно значимо е институционалното съдействие ", уточни той.

Българският президент сподели, че макар дейния политически разговор на всички равнища, икономическите връзки сред България и Черна гора не са на нужното ниво. Той изрази вяра, че при бъдещо държавно управление това ще се промени. Според него Черна гора може да стане "по-видима " за българския бизнес.

Българският президент посочи сполучливото председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) от страна на Черна година в двугодишния й мандат. Сега, когато ние ръководим самодейността, ни е по-лесно след положителната работа, свършена от вас, съобщи Румен Радев.

Бидейки от двата края на Балканския район, е доста значимо да поддържаме и засилим нашите стопански връзки, общите вероятности.

Българският президент подчертава върху потребността от шосейна съгласуваност, от цифрова съгласуваност, с цел да можем да обменяме хрумвания, хора, капитали.

На въпрос по какъв начин могат да си сътрудничат двете страни в изискванията на провокациите, появили се вследствие на войната в Украйна, Радев уточни, че е извънредно значимо страните да си сътрудничат интензивно в районен проект, да насочват фокуса на Европейски Съюз и НАТО към нашия район, да се организира самодейна политика, която освен да се бори с следствията от рецесията, само че и да спомага за предотвратява вторничния трус от тези световни рецесии върху нашия район. По думите му от голяма важност е и целенасоченото ориентиране на финансови и други средства, тъй че те да се оползотворяват по най-ефективен метод.

Българският държавен глава посочи смисъла на транснационалните планове и енергийната съгласуваност. Той напомни, че при предходното му посещаване в Черна гора е обсъждана вероятността за високоволтов кабел сред Италия и Черна гора, а през днешния ден този план е реалност. В този подтекст той означи, че въпросът е по какъв начин да се построи енергийна съгласуваност при най-хубави условия и за нашата страна, и за района, “така че да може наша електрическа сила да тече по този кабел”.

Друг значим акцент в изявлението на Радев бе съдействието в образованието и бъдещата сполучлива реализация на Международния институт за устойчиви технологии в района, с цел да може нашите гении да остават тук, в нашите страни.

Черногорският президент от своя страна изрази удовлетворение от визитата на Радев в Черна гора и напомни, че това е втората му аудиенция в страната. Джуканович дефинира връзките сред двете страни като открити и другарски, връзки на цялостно партньорство в границите на НАТО. Той посочи, че Черна гора цени високо поддръжката на България по пътя на страната му към Европейски Съюз, като България е предложила своя опит и потенциал, с цел да може Черна гора„ по-лесно да преодолее провокациите по пътя към участието в Европейски Съюз. “

Джуканович посочи помощта за развиване, оказана от България, за реализирането на разнообразни планове в Черна гора.

Черногорският президент изрази мнение, че България, като комшия на Западните Балкани, е измежду страните, които са най-близо до района и „ най-добре схващат и съставляват нашите ползи към Европа и НАТО, защото на тези страни наподобява е най-добре прочут казуса хронична неустойчивост на нашия регион”и нуждата страните от района посредством интеграция да създадем по-надеждна непоклатимост и да градим либерален и стопански разцвет. "

Той благодари за образованието от България на черногорски офицерски фрагменти, както и за съдействието във вътрешните работи.

"Показахме подготвеност за доближаване на нашите две страни – страни, които са географски близко ситуирани ", съобщи от своя страна Джуканович. Той подчертава върху нуждата за продан на туристи.

"Заедно оценихме, че е значимо да сложим фокуса на съдействие в региона на културата ", сподели още черногорският президент.

В отговор на журналистически въпрос по какъв начин България съответно може да оказва помощ на Черна гора по пътя към Европейски Съюз, Джуканович сподели, че съгласно него “няма задоволително ясна преценка на дефинира значими политически адреси в Европа за нуждата, неизбежността на европейската интеграция на Западните Балкани”.

Резултатът е доста забавена, даже спряна, по думите му, политика на разширение на Европейски Съюз през последните няколко години. Според него това е по този начин, тъй като в избрани центрове в Европа това се третира като “балканска нужда”.

"Ние считаме, че това е балканска и европейска потребност. Смятаме, че най-хубавата инвестиция на Европейски Съюз в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани. Затова е значимо нашите съседи, които добре познават района, да показват по верен метод тази тематика на европейските политически центрове (…), с цел да няма вакуум в геополитиката ", сподели Джуканович.

Двамата държавни глави са разискали също продължаването на двустранните съвещания за по-интензивно парламентарно съдействие.

Черногорският президент благодари на българския си сътрудник за поканата да посети България в близко бъдеще.

Президентът Румен Радев се срещна също с премиера на Черна гора Дритан Абазович, както и с ръководителя на Народното събрание Даниела Джурович, заяви пресцентърът на президентството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР