Най-добрата храна за кученцата през първите четири седмици от живота

...
Най-добрата храна за кученцата през първите четири седмици от живота
Коментари Харесай

Как да се грижим за новородени кученца, ако майката е починала

Най-добрата храна за кученцата през първите четири седмици от живота е майчиното мляко: то обезпечава на бебето всичко належащо за естествен напредък и развиване. А грижите на майката мъчно могат да бъдат сменени. Но какво се случва, в случай че майката е умряла? Ще ви дадем насоки по какъв начин да действате в такава сложна обстановка.

Как да се погрижим за новородени кученца без майка?

Хранене на кученцата

Кученцата би трябвало да се хранят на всеки два часа, като кравето мляко не е уместно за тяхното хранене. Може да се дава единствено в незабавни случаи! Кравето мляко не съдържа нужните хранителни субстанции, задоволително калории, калций и фосфор. За хранене на новородени кученца без майка са основани специфични млечни смеси, с цел да отговорят на потребностите на тялото на кучето и изцяло да заменят млякото на майката. Те се създават от доста известни компании. Те се купуват от ветеринар или зоомагазин.

Вероятно няма да имате проблеми с приготвянето на сместа и дозата, защото можете безвредно да се концентрирайте върху тежестта на кученцето и формулата, посочена от производителя на опаковката, само че процесът на хранене на новородено кученце ще изисква известно изпитание от човек.

Като се има поради дребният размер на кученцето, естествена бебешка бутилка с биберон може да не е подобаваща. Сега, за благополучие, в продажба има специфични поилки и капкомери за зареждане на новородени кученца без майка. Те са доста по-удобни от пипети или спринцовки, макар че елементарна лъжица ще свърши работа, в случай че не са налични.

Преди да започнете хранене, не забравяйте да стерилизирате и бутилката. Загрейте готовата примес в бутилката до телесна температура и преди да дадете на кученцето, изстискайте капка от сместа на върха. Поставете кученцето по стомах и поднесете бутилката към устата му. Когато кученцето стартира да суче мляко, пробвайте се да държите шишето под ъгъл от към 45 градуса.

Дръжте кученцето доста деликатно и никога не го обръщайте по тил: млякото може да попадне в белите дробове. Бъдете деликатни, пробвайте се да храните кученцето постепенно, защото прекомерно бързото асимилиране на сместа може да аргументи задавяне.

Някои ветеринари предлагат да помогнете на кученцето да се оригне в края на всяко хранене, като го поставите на рамото си и постепенно разтривате гърба му, до момента в който изпусне въздух. Точно както при децата.

Леговище

Това към този момент не е просто кутия с одеяло и грейка, а сериозен развъдник за новородени кученца без майка. Много е значимо кученцата да са на топло от самото начало. През първите няколко седмици от живота личният им термостат не работи действително и те са изцяло подвластни от външни източници на топлота. При естествени условия функционалността на " отоплител " се извършва от самото начало от майката, а когато тя напусне бърлогата по незабавни каузи, кученцата се топлят, като се гушкат компактно едно в друго.

 Новородени кученца

В случай че майката я няма, би трябвало да осигурите на кученцата непрекъснат източник на топлота. Логично е да ги поставите в кутия, като поставите дебело одеяло на дъното. Ролята на топла " майка " през първите седмици от живота може да играе нагревателна поставка или пластмасова бутилка вода с подобаваща температура, увита в одеяло.

Над кутията можете да окачите лампа с нажежаема жичка с безвреден абажур или дребен радиатор с термостат. Ветеринарите предлагат няколко дни след раждането на кученцата да се поддържа температура в леговището към 29-32 градуса, като последователно се намалява до 25-26 градуса до края на първата седмица и до 22 градуса до края на четвъртата седмица.

Тоалетна

За мнозина може да е признание, че новородените кученца не вървят сами до тоалетната. Бебетата безусловно се нуждаят от външна помощ съвсем до 3-4 седмична възраст. Майката прави това посредством олизване на съответните места, което ги кара да уринират и изхождат.

Но не се тормозете, никой не ви принуждава да вършиме всичко, което прави една кучешка майка. На осиротелите кученца може да се помогне доста по-лесно: след хранене просто потопете дребна забрадка или памучен тампон в топла вода и по-късно нежно масажирайте задните им елементи.

Обобщение

И по този начин: затоплете, нахранете, заведете до тоалетната. Първият месец от развъждането на кученцата без майка е най-трудният, защото през това време се взема решение въпросът за тяхното оцеляване. Животът на малчуганите безусловно зависи от търпението на индивида, в чиито ръце са попаднали осиротелите кученца. Най-вероятно го чакат безсънни нощи и тревожни дни, спомагателни разноски и доста грижи за кученцата. Вярвайте, че всичко това несъмнено ще се отплати обилно. Във всеки случай, откакто сте издържали първите 3-4 седмици, ще бъде допустимо да дишате доста по-лесно.

След като вашите мъници пораснат, ще би трябвало да им потърсите нови стопани. За задачата може да публикувате публикация за кученцата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР