Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева спечели бронзов медал на Европейското

...
Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева спечели бронзов медал на Европейското
Коментари Харесай

Йоана Илиева спечели бронзов медал от Европейското по фехтовка до 23 години

Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева завоюва бронзов орден на Европейското състезание по фехтовка за мъже и дами до 23 години в Талин, Естония.

Възпитаничката на националния треньор Ивайло Воденов и на фехтовална академия „ Васил Етрополски “ игра чудесно и сподели, че има бъдеще в огромния спорт. Преди две години Илиева стана европейска шампионка за дами до 20 години, а в този момент извоюва бронз във възрастова група до 23 години, като това е първо сходно отличие за българската фехтовка от такова състезание.

През този сезон Йоана се изкачи до N37 в ранглистата на Международната федерация по фехтовка при дамите и към този момент гледа решително към призовите места в шампионатите за дами. Тя записа няколко отлични представяния в шампионати за Световната купа на сабя дами, а най-хубавото й достижение беше осмо място на конкуренцията в Истанбул.

В Естония Илиева още веднъж сподели класа. След 5 победи и една загуба в групите тя влезе непосредствено във втория кръг на елиминациите под N6. В първия си дуел от елиминациите, в среща за място измежду най-хубавите 16, Йоана Илиева победи изрично Таня Лутея от Румъния с 15:6. В срещата за място в топ 8 възпитаничката на фехтовална академия „ Васил Етрополски “ се изправи против Катинка Батаи Сугар от Унгария. След извънредно оспорван дуел българката победи с 15:14 и си обезпечи място на четвъртфиналите. В дуел за място на полуфиналите Илиева победи Сабина Мартис от Румъния, още веднъж с 15:14. В срещата за място на финала сабльорката ни се изправи против Лука Счуш от Унгария, отстъпи с 9:15 и справедливо завоюва бронзов орден.

Още две българки участваха в Европейското състезание за дами до 23 години в Естония. Емма Нейкова приключи надпреварата на 34 позиция. В групите тя записа две победи и три загуби. В елиминациите, в срещата за място измежду най-хубавите 32, сабльорката ни отстъпи пред Мунос Ернандес от Испания с 9:15.

Третата ни фехтовачка в самостоятелната конкуренция на сабя Калина Атанасова приключи 40-та след четири загуби и една победа в групите.

Българското присъединяване в шампионата продължава на 31 май, вторник, с отборната конкуренция на сабя при дамите. Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова излизат на пътеките в Талин с упоритостта да завоюват орден след отличната си игра през сезона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР