Най-дълго работят в Дания, Италия и Германия, най-малко - във

...
Най-дълго работят в Дания, Италия и Германия, най-малко - във
Коментари Харесай

В 7 държави от ЕС пенсионират по-рано от България, само в Литва има по-ниска от нашата пенсия

Най-дълго работят в Дания, Италия и Германия, минимум - във Франция и Гърция
България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране в Европейски Съюз, като преди нас са единствено 7 страни. Това демонстрира информация на “24 часа ” към 1 юли 2022 година И в това време българите получават едни от най-ниските пенсии в Европа.

Проучването ни бе предизвикано от обява на “Дойче веле ” за митингите във Франция, където Еманюел Макрон прави следващ опит да вдигне пенсионната възраст на 64 година

През 2022 година мъжете в България са се пенсионирали на 64 година и 5 месеца и със стаж от 39 година и 2 месец. При дамите възрастта е 61 година и 10 месеца, а условията стаж - 36 години и 2 месец. Като възрастта се подвига гладко до момента в който се изравни на 65 година през 2037 година Това е и най-масовата възраст за пенсиониране в Европейски Съюз. И до момента в който гоним останалите страни, пенсиите у нас не престават да са едни от най-ниските. Минималната през предходната година е била 467 лв., или 239 евро.

Най-рано хората се пенсионират във Франция - на 62 година

Но минималната пенсия е съвсем три пъти по-висока - 673,76 евро.

На 62 година се пенсионират и в Гърция, само че при 40 години обезпечаване. При стаж от 15 година възрастта е 67 година От 2021 година минималната възраст за пенсиониране се поправя на всеки 3 година по отношение на предстоящата дълготрайност на живота. В Гърция минималната пенсия се назовава национална и е в размер на 384 евро. Максималната пък е 12 национални пенсии.

Във Финландия възрастта за пенсия е 63 години за двата пола, а минималната пенсия е в размер на 922,42 евро.

В Чехия мъжете се пенсионират на 63 година и 10 месеца. Възрастта при дамите зависи от броя на децата. Ако нямат, тя е 63 година и 10 месеца. При едно дете възрастта пада с 8 месеца. Ако имат две деца, дамите могат да се пенсионират на 62 година и 2 месеца. С година пада възрастта за 3 или 4 деца. Ако имат над 5 деца - на 60 година и 2 месеца.

И при чехите възрастта се подвига до момента в който доближи 65 година Като в Чехия няма закрепена минимална пенсия, а е равна на най-малко 10% от междинната месечна заплата.

В Естония и мъжете, и дамите се пенсионират на 64 година и 3 месеца без да има условие за стаж. Като до 2026 година възрастта ще стигне 65 година След тази година тя ще се обвърже с предстоящата дълготрайност на живота. В Естония минималната пенсия е 255,18 евро.

В Словакия възрастта за пенсиониране се дефинира от годината на раждане, пола и броя на отгледаните деца. Но не може да е по-голяма от 64 година

Минималната пенсия се дефинира по отношение на стажа. Тя стартира от 334,30 евро и стига до 630,70 евро за тези с най-вече стаж.

В Литва мъжете се пенсионират на 64 година и 4 месеца, а дамите - на 63 година и 8 месеца и още веднъж има нарастване до момента в който през 2026 година стигне 65 година Тук няма минимална пенсия, само че за хората, които се пенсионират със стаж до 15 година, тя не може да е по-малка от 225,84 евро. Това е първата пенсия в Европейски Съюз, която е по-малка от нашата минимална.

Най-дълго работят в Германия, Италия и Дания, където възрастта е 65 година

Дания даже възнамерява пенсионната възраст да се усилва последователно и да стигне до 69 година през 2035 година Те и германците нямат минимални пенсии. В Италия най-ниската пенсия е 568 евро.

В Португалия мъжете и дамите се пенсионират на 66 година и 7 м. Там възрастта се дефинира по отношение на продължителността на живота. Минималната пенсия там също е съгласно стажа, като варира от 278,05 евро до 402,32 евро.

На същата възраст, като португалците се пенсионират и в Нидерландия. През тази година възрастта там се подвигна до 66 година и 10 месеца. А следващата година ще е 67 година и от 2025 година ще е вързана с увеличението продължителността на живота. И тук няма минимална пенсия.

В Испания хората се пенсионират на 65 година За самотните възрастни пенсията е 721,20, а за тези, които живеят със съпруг/а е сред 685 и стига до 890,50 евро. За хора под 65 година - за самотни пенсионери 675,20 евро, а за фамилните стартира от 638, 20 и стига до 834, 90 евро.



В Австрия при установяване на минималната пенсия също има значение дали живеят сами. За самотни пенсионери е 1030 евро на месец, а за фамилни - 625 евро.

Българската пенсионна система обаче е 9-ата най-стабилна в света и е по-добра от тези на Германия, Франция и съвсем всички останали в Европейски Съюз. Това се твърди в световния пенсионен разбор на немския финансов конгломерат “Алианц ” от 2020 година

На първо място в класацията е Швеция, следват Белгия и Дания. Освен тези 3 страни в Европейски Съюз само нидерландската пенсионна система, която заема 7-ото място, е посочена като по-добра от българската.

Основното преимущество на България е стабилността на пенсионната система, излиза наяве от разбора. По този аршин страната ни е сложена на 2-о място в света след Индонезия.

Това, което класира напред българската система, е въвеждането на промяната, с която възрастта за пенсия ще стане 65 година и за двата пола до 2037 година Паралелно с това България доста понижава размера на пенсията при ранно пенсиониране, показват в отчета си икономистите от “Алианц ”. По този индикатор Германия е посочена като отрицателен образец, тъй като се е отказала да покачва пенсионната възраст над настоящето равнище от 67 година

Ниската дълготрайност на живота у нас също прави пенсионната система постоянна, излиза наяве от разбора.

Българските мъже изкарват под 15 година в пенсия, преди да починат, дамите съумяват да преживеят към 17 година, показва анализът на “Алианц ”.

За съпоставяне в Австрия и Германия да вземем за пример сега дамите съумяват да получават пенсия над 20 година, а мъжете са покрай тази квота.

Най-слабото класиране на България е по адекватност на пенсионната система, т.е. какъв брой хора получават пенсия от тези над 65-годишна възраст и какъв е нейният размер по отношение на прихода им преди пенсиониране. Както във всички европейски страни, българската пенсионна система обезпечава пенсия на съвсем всеки, навършил 65-годишна възраст.

По втория аршин - доколко приходът от пенсия замества този от заплата, “Алианц ” показва, че в България това е 70%. Изчислен е обаче въз основата на пенсията на мъж, получавал междинната заплата. Реално този коефициент в България е към 46 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР