Най-чувствителният радио-телескоп в света беше открит в Китай. Гигантският телескоп

...
Най-чувствителният радио-телескоп в света беше открит в Китай. Гигантският телескоп
Коментари Харесай

Китай построи най-големия радио – телескоп в света

Най-чувствителният радио-телескоп в света беше открит в Китай. Гигантският телескоп има паница с диаметър 500 метра и може да долови сигнали, идващи от 1000 светлинни години. Целта е да бъдат открити нови пулсари и извънземни форми на живот.

Телескопът беше открит при започване на седмицата и основателите му оповестиха, че за построяването му са били нужни 180 милиона $ . За да бъде издигнат гигантският радио-телескоп, се е наложило да бъдат преместени жилищата на 9 000 души, като всеки от тях е бил обезщетен с по 1800 $. Чинията на телескопа покрива повърхност от към 30 футболни стадиони . Според китайските учени, макар високата си цена, телескопът си заслужава всеки юан.

Строителството на телескопа е почнало през 2011 година, като 4450-те рефлекторни панели са били инсталирани постепенно и точно – единствено по 20 дневно.

Принципът на радио-телескопите е да долавят и усилват радио-вълните идващи от космоса. При тях размерът е от особена значимост, тъй като е директно обвързван с чувствителността им. Колкото е по-голяма чинията им, толкоз по-слаби сигнали могат да бъдат улавяни. Хванатите сигнали се насочват към усилватели, които ги укрепват неведнъж, с цел да могат да бъдат оценени.

Понякога сигналите са извънредно слаби, изключително когато идват от разстояние десетки и стотици светлинни години. Тогава даже диалозите по мобилен телефон могат да ги заглушат. Точно по тази причина се е наложило да бъдат преместени жителите на региона в който е ситуиран телескопът.

Високочувствителният телескоп, инсталиран в Китайската провинция Гижоу, ще може да долавя гравитационни талази , да открива черни дупки и неутронни звезди, по-известни като пулсари . С сходен радио-телескоп ще бъде допустимо да се откриват даже молекули от аминокиселини, тъй като телескопът може да разпознава характерните молекули, които съгласно астрономите имат отличителни белези, като отпечатъците от пръст.

Телескопът ще бъде изцяло подготвен за работа през септември, когато ще бъде кадърен да долавя сигнали от пулсари намиращи се на до 1000 светлинни години разстояние от Земята. Сред главните задания на телескопа е и търсенето на форми на извънземен живот .

Радиосигналите създавани от нашата планета да вземем за пример са налични от към 100 години. Това значи, че те са се популяризирали на към 200 светлинни години от Земята.

Пускането в деяние на гигантският радио-телескоп идва във време, когато Китай демонстрира все по-големи галактически упоритости. Миналата година да вземем за пример, Китай разгласи, че ще изпрати сонда на противоположната страна на Луната – нещо, което нито една страна до момента не е постигала. Китайците имат и амбициозна стратегия за пилотирани галактически полети.

От Китайската академия на науките оповестиха, че първите няколко години телескопът ще се употребява единствено от китайски учени . Едва по-късно, в несигурно бъдеще, до него ще имат достъп и международни астрономи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР