Най-често в практиката, преназначаването се прави на основание Кодекса на

...
Най-често в практиката, преназначаването се прави на основание Кодекса на
Коментари Харесай

В кои случаи можем да поискаме промяна на длъжността ни работа

Най-често в практиката, преназначаването се прави на съображение Кодекса на труда, който съдържа общата уредба за изменение на трудовото правно отношение по взаимно единодушие.

В закона е залегнал общият юридически принцип във връзка с договорите – те могат да бъдат изменяни по общата воля на страните, т.е. при взаимното единодушие на служащия или служителя и работодателя, изразено посредством сключване на така наречен в допълнение съглашение.

Тъй като правилото е, че формата на съглашението, с което се трансформира един контракт би трябвало да е същата, каквато е и формата на самия контракт, спомагателното съглашение за смяна на трудовия контракт би трябвало да бъде също в писмена форма.

Съгласно Кодекса на труда в тридневен период от сключването или изменението на трудовия контракт и в седемдневен период от неговото преустановяване работодателят или упълномощено от него лице е задължен да изпрати съобщение за това до съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите (НАП). Тоест след оформянето на спомагателното съглашение обвързване на работодателя е да изпрати съобщение до Национална агенция за приходите в тридневен период.

Към сегашния миг такава е правната уредба в Кодекса на труда по отношение на смяната на длъжността на служащия или служителя, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

 istock istock

Както към този момент стана ясно, според закона се изисква смяната на трудовото правно отношение, в тази ситуация на длъжността, да става когато е налице единодушието и на служащия или служителя, и на работодателя. Обръщам внимание, че законът приказва за „ Изменение на трудовото правно отношение по взаимно единодушие “. Следователно служащите и/или чиновниците следва да бъдат съгласни. Също по този начин единодушие следва да бъде обещано и от работодателя като страна по трудовото правно отношение. Преценката за това остава негова за всеки обособен случай.

Длъжностната характерност е този значим документ от трудовото досие на служащия или служителя, който конкретизира всички трудови отговорности по заеманата служба.

Какво е дружество, което обезпечава краткотрайна работа

При подписване на трудовия контракт работодателят е задължен да връчи на служащия или служителя длъжностна характерност. С нея категорично се регламентират правата и отговорностите на служащия или служителя, свързани с характера на предоставената работа, произлизащ от заеманата служба. В нея се показват още кодът по НКПД, просветителните и квалификационните условия за заемане на длъжността, връзки и взаимоотношения с други длъжности, които ще се реализират в предприятието при осъществяване на контракта.

Длъжностната характерност конкретизира размера и кръга на условията към служащия или служителя за осъществяване на длъжността, неговите трудови функционалности и отговорности. Те следва да бъдат логичен свързани с длъжността по своя темперамент, а по размер да не надвишават физическите човешки благоприятни условия за осъществяването им в границите на естественото работно време.

Специално следва да се означи, че няма спънка след подписване на трудовия контракт работодателят да утвърди промени в длъжностната характерност, като това по никакъв метод не значи наложително, че следва да бъде и изменена самата служба, на която служащият или служителят е назначен. Тези промени е допустимо да произтичат от изменение на нормативни актове, да са свързани с слагане на по-високи условия за заемане на длъжността и други.

Справка:

чл.119 от Кодекса на труда

член 62, алинея 3 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР