Най-често надеждните двигатели са изключително прости в дизайна си. Среден

...
Най-често надеждните двигатели са изключително прости в дизайна си. Среден
Коментари Харесай

Пет от най-надеждните двигатели, които все още се продават

Най-често надеждните мотори са извънредно елементарни в дизайна си. Среден работен размер, в множеството случаи лишен от турбокомпресор и непосредствено впръскване на гориво. Такива мотори могат да се смятат за остарели, само че те имат относително огромен запас.
Двигателите на Renault от семейство K  Пет от най-надеждните мотори, които към момента се продават

K7M е един от най-надеждните и непретенциозни мотори с дълъг запас. Той към момента се интегрира в най-простите конфигурации на колите Dacia Logan и Sandero. Малък работен размер от 1.6 литра, осемклапанен механизъм и извънредно ниска мощ - 82-87 к.с., му обезпечават запас до 400 000 км, а от време на време и повече. Цилиндровият блок е чугун, дизайнът на буталната група не е податлив към висок разход масло, а устойчивостта му на прегряване е доста добра.

Двигателят K4M е по-модерна, мощна версия с 16 клапана на същия мотор. Той се инсталира на доста коли Renault, включително и на Megane и Scenic. Доскоро се използваше и на автомобила Lada Largus. Мощността на другите модификации е в диапазона 102-108 к.с. Моторът изисква минимална поддръжка с помощта на хидравлични компенсатори в задвижването на клапаните. Надеждността на елемента е съвсем равна на версията с 8 клапана.
Toyota 2AR-EE  Пет от най-надеждните мотори, които към момента се продават

Разбира се, времената на моторите на Toyota с запас от 800 000 км са окончателно потънали в давност, само че компанията към момента предлага отличните 2AR-EE мотори, които се инсталират на RAV4 и Camry, както и на минивана на Alphard. В разнообразни версии мощността на този мотор с работен размер от 2.5 литра е от 165 до 180 к.с.

Моторът е оборудван с алуминиев цилиндров блок и разполага с 16 клапана с хидравлични повдигачи. Ресурсът на мотора надвишава 300 000 км. Проблеми с този мотор се появяват, само че по-скоро рядко. Понякога се появява нараснал звук, когато моторът е леден, само че когато се загрее, всички звуци изчезват. Само помпата за охлаждащата течност изисква особено внимание заради честата поява на течове.
Toyota 1VD-FTV  Пет от най-надеждните мотори, които към момента се продават

Вторият дълготраен мотор на същия производител е дизелов осемцилиндров 4.5-литров. Това е мотора 1VD-FTV, който се конфигурира на огромни и мощни SUV-та. Мощността на мотора, според от версията, може да бъде от 202 до 286 к.с. Такива мотори с по два турбокомпресора се инсталират на Land Cruiser 200 и Lexus LX450d. Произвежда се и опростена версия с един турбокомпресор за Land Cruiser 70.

Блокът на цилиндрите е от чугун. Ангренажната верига е съвсем безконечна. Четирите клапана на цилиндър работят с хидравлични повдигачи. Разбира се, употребява се електрическата система Common Rail, което, несъмнено, дефинира много високите условия за качеството на дизеловото гориво. Двигателите от първите партиди се отличават с увеличената консумация на масло, само че никога не посредством буталната група, а заради несполучливия дизайн на вакуумната помпа, която по-късно бе модифицирана. Ако не пестите от качествено масло и положително гориво, тогава ресурсът на подобен мотор може да надвиши 400 000 км.
Honda R20A  Пет от най-надеждните мотори, които към момента се продават

В японската автомобилна промишленост Honda има непокътнато място на върха. Започвайки производството на коли, когато към този момент имат богат опит с мотоциклети, инженерите постоянно употребяват ексцентрични решения. Връх в тяхното произвеждане на надеждни мотори е атмосферния двулитров мотор R20A. Той се създава от японския тръст от 2006 година и се инсталира на Civic, Accord и CR-V. Въпреки обстоятелството, че моторът е напълно „ алуминиев “ и има много висока мощ (до 155 к.с.), ресурсът му постоянно надвишава 300 000 км.

Това е мотор с един разпределителен вал, който задвижва веригата. Системата i-VTEC дава отговор за регулирането на етапа на газоразпределение, като това обезпечава оптимално пълнене на цилиндрите при необятен диапазон от скорости и натоварвания. Вярно е, че системата не съдържа хидравлични повдигачи: належащо е да регулирате хлабините на клапаните най-малко един път на всеки 80 000 км.

Съвременните мотори във връзка с техния запас, за жалост, са надалеч от някогашните „ милионери “. Сега 300 000 - 400 000 километра пробег се смятат за огромен триумф. Причината е, че колите към този момент са основани не от инженери, които се пробват да обезпечат оптимален запас, а от търговци, които по всевъзможен метод лобират за програмирания отвод на автомобила, с цел да ни принудят да харчим пари за ремонт или за пазаруване на нов автомобил. В мненията по-долу можете да споделите и кои други коли, които са били в ръцете ви, са имали дълги безпроблемни километри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР