Най-честият рисков фактор за рак на белия дроб е тютюнопушенето,

...
Най-честият рисков фактор за рак на белия дроб е тютюнопушенето,
Коментари Харесай

Фактор № 1 за смъртността сред българските мъже е ракът на белия дроб

Най-честият рисков фактор за рак на белия дроб е тютюнопушенето, сочат изследванията. Относителният риск за развиване на болестта при пушачите се усилва с 13,3 пъти спрямо непушачите.
През 2018 година в международен мащаб са регистрирани почти 2,1 милиона случая на белодробен карцином и 1,8 милиона смъртни случая вследствие на болестта.

Повече от 58 % от всички случаи на болестта в света пораждат в Азия.

Статистиката за Европа за предходната година регистрира 387 913 смъртни случая от белодробен карцином, което съставлява 20 % от всички свързани с онкологични болести смъртни случаи.

В България ракът на белия дроб най-често е причина за гибел от злокачествените болести при мъжете и на трето място при дамите. Данните сочат, че близо 79 % от пациентите се диагностицират в прекомерно напреднал етап на болестта.

Симптомите при рак на белия дроб са продължаваща кашлица, затруднено дишане, гръдна болежка и прогресираща загуба на тегло. Около 25 % от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат признаци. Амбицията на медиците у нас е до 2025 година да се удвои преживяемостта, която в този момент е единствено 6 %.

Онкологът Мила Петрова посочи, че белодробният карцином е съществена причина за гибел в международен мащаб. Взе по-често болестта се среща при млади пациенти. То е извънредно обществено значимо заболяване, безапелационна бе Петрова. У нас няма дейни ограничения против тютюнопушенето. Само 15 % от пациентите в никакъв случай не са пушили.

Ефектите след отвод от цигари са положителни. Две седмици след отвод от тютюн функционалността на белите дробове се възвръща. Отделните типове белодробен карцином се лекуват друго изясни онкологът. В дребните градове и села диагностицираните пациенти са в по-късен етап.

Доктор Полина Лъжанска акцентира, че би трябвало да се вършат профилактични прегледи. Колкото по-информирано е едно общество, толкоз по-здраво може да бъде то.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР