“Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията

...
“Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията
Коментари Харесай

Асен Василев: Най-бедните пенсионери ще получават социални добавки до линията на бедност

“Най-бедните пенсионери ще получат обществена добавка, с цел да доближат линията на беднотия и това може да се случи през 2024 г ”. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Той изясни, че поради класическото швейцарско предписание пенсиите са се вдигнали с 12%. “Така минималната пенсия за стаж и възраст е 523,04 лева и минава линията на беднотия, която е 504 лева ”, акцентира още той.

Относно болничните Асен Василев разясни, че от идната година бизнесът ще заплаща единствено първите два дни от тях. “Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане, а изискването е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3- тия ден стават 80% и се поема от страната ”, съобщи още финансовият министър.

Относно минималната работна заплата той разяснява, че тя остава 780 лева, само че минималните осигуровки се подвигат от 1 август със 70 лева и по този метод също ще бъдат 780 лева Толкова ще е и втората година от майчинството ”, разясни още Асен Василев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР