Навярно си спомняте легендата за Нарцис - един от най-ярките

...
Навярно си спомняте легендата за Нарцис - един от най-ярките
Коментари Харесай

5 вида нарцисисти, от които да се пазим

Навярно си спомняте легендата за Нарцис - един от най-ярките облици в древногръцката митология. Има разнообразни версии за метода, по който приключва житейския му път. Освен име на цвете, той е и сборен облик на егоисти с висока самокритика. За първи път терминът е използван от Зигмунд Фройд като синоним на себелюбието с концепцията, че то е заложено изначално в същността на всеки субект и даже е общ съставен елемент на човешката душeвност .

Когато приказваме за "нарцистично разстройство " обаче налице е радикална липса на емпатия в поведенческите особености. Индивидът страда от некадърност да поддържа пълноценно човешки взаимоотношения и да възприема общоприетите добродетели. Сами се досещате какво токсично въздействие би имал подобен човек в живота ви. Затова ви представяме няколко типа нарцисисти, които можете елементарно да разпознаете и да отстраните от живота си, преди да са нанесли тежки прочувствени вреди.

 Unsplash

Жертвата

За да получи това, което желае, този тип нарцисисти показва себе си като беззащитна жертва на събитията. Никога няма да поеме отговорност за грешките си и ще показа историята по този начин, че да го съжалите и да му помогнете безплатно.

Манипулаторът

Този нарцисист има доминантен темперамент и държи всичко да се случва споре неговите персонални проекти. Освен че знае по какъв начин да влезе под кожата на всекиго, той чудесно умее да открива слабостите на евентуалните си жертви, след което да ги употребява против самите тях.

Победителят

Той постоянно слага себе си преди всичко. Демонстрацията на възприятие за предимство е част от естественото му държание. Той обича да се състезава и най-много да печели. Разбира се, няма нищо неприятно в упоритостта. Проблемът е, че я ползва без мярка освен в области като спорта и кариерното развиване, само че и в фамилията, приятелите и даже против самия себе си.

 iStock

Всезнаещият

Той е най-амбициозният, най-интелигентният и най-талантливият. Винаги и във всяка обстановка. Неговото мнение е реалност, без значение какви са контрааргументите. При него не съществува златната среда - вие сте или с него, или против него.

Антагонистът

Този нарцисист е роден да има врагове. Некомпетентен личен състав, водач, който му е лишил преимуществото, заплеснат инцидентен минувач - във всеки един от тях той вижда опция да отбрани достолепието си, което в множеството случаи това даже не е належащо.

 iStock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР