Навръх третата годишнина от началото на операцията Решителна буря на

...
Навръх третата годишнина от началото на операцията Решителна буря на
Коментари Харесай

След 3 г. сражения войната в Йемен отново е пред гореща фаза

Навръх третата годишнина от началото на интервенцията " Решителна стихия " на обединението, обединила монархиите от Залива отпред със Саудитска Арабия, спорът към една от най-неблагополучните страни в Близкия изток пламна с нова мощ.

Йеменските бунтовници хути нанесоха по саудитското кралство неочакван ракетен удар, избирайки за цели летища и други стратегически обекти. За разлика от Сирия, в оценките за йеменския спор Русия и Западът демонстрираха рядко единогласие - осъдиха обстрела на саудитската територия.

Действията на хутите може още веднъж да върнат в гореща фаза спора в Йемен. И специфична роля за попречване на ескалация може да изиграе Русия - единствената международна мощ, поддържаща тесни контакти както със Саудитска Арабия, по този начин и с главния й съперник Иран, който стои зад хутите.

Седем ракети за годишнината от " Решителна стихия "

Внезапният масиран обстрел на Саудитска Арабия от територията на прилежащата страна, който подреди йеменския спор измежду международните топновини, бе осъществен през нощта против понеделник. Както оповестиха военни от командването на обединението отпред със саудитците, три балистични ракети, изстреляни от бунтовниците хути, бяха свалени в среднощ над североизточните квартали на Рияд. Още четири ракети бяха прехванати от саудитската противовъздушна защита (ПВО) в небето над южните градове Наджран, Джизан и Абха в провинция Асир.

При все че нито една от изстреляните ракети не доближи задачата си, бомбардировката на Рияд докара до първите човешки жертви в саудитската столица от началото на йеменския спор. Отломки от ракетите паднаха върху жилищни квартали - един човек почина и двама бяха ранени.

 Щети в дом в Рияд след ракетния обстрел на хутите.
© Faisal Al Nasser, Reuters

Щети в дом в Рияд след ракетния обстрел на хутите.

Обстрелът на Саудитска Арабия точно на третата годишнина от започването на " Решителна стихия " бе доказан в понеделник и от самите хути: те оповестиха, че балистичните ракети вид " Бурхан-2 " са били ориентирани към летище " Крал Халед " на 35 км северно от Рияд и към летищата в градовете Абха и Джизан.

Саудитската войска разполага със зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът ", с чиято помощ са пресичани офанзиви на хутите и преди. Но една от американските ракети прехващачи се повреди - към този момент изстреляна, тя внезапно направи завой и с цялостна скорост се заби в земята, а след това избухна.

Според военно-дипломатически източник на " Комерсант " този случай може да затвърди позициите на Москва в договарянията със саудитските военни за покупка на съветски системи S-400 " Триумф " - финансовите благоприятни условия на Рияд са задоволителни, с цел да държи на въоръжение комплекси за Противовъздушна отбрана от няколко вида и от разнообразни производители.
Междувременно съветското дипломатическо ведомство съзря в офанзивата против Саудитска Арабия нов фактор за дестабилизация. " Москва уверено осъжда сходни неизбирателни ракетни удари, поразяващи апропо обитаеми места и локални мирни поданици ", се споделя в публикувано от министерството официално съобщение.

" Потвърждаваме кардиналната си позиция за допустимо най-скорошно прекъсване на въоръжената борба в Йемен, отвод на страните в спора от логиката " око за око " и от опитите за решение на несъгласията с военна мощ. Трябва да се постави завършек на филантропичните премеждия на мирни хора, без значение къде се намират те ", обявиха от Смоленския площад.

Действията на шиитските бунтовници бяха наказани и от външнополитическите ведомства на Германия, Франция и Съединени американски щати. Признавайки, че " саудитските сътрудници " са в правото си да бранят своята територия, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт добави: " Отново приканваме всички страни, в това число хутите, да се върнат към политическите договаряния и да се насочат към прекъсване на войната в Йемен ".

 Кадър от Рияд.
© Faisal Al Nasser, Reuters

Кадър от Рияд.

Как да бъде предотвратена злополуката

Същевременно през днешния ден (текстът е оповестен в понеделник - бел. ред), три години откакто Саудитска Арабия с поддръжката на други монархии от Залива се намеси във вътрешния спор в Йемен и стартира въздушни удари против позициите на подкрепяното от Иран шиитско придвижване " Ансар Аллах " (или Ансарулла), тази арабска страна остава измежду най-неблагополучните в Близкия изток.

Въпреки че интервенцията на Рияд в Йемен публично имаше за цел да реализира вътрешна стабилизация и да опази целостта на страната, на фона на прекомерно острите кланови несъгласия Йемен, останал без мощна дееспособна власт, се трансформира в следващия плацдарм за интернационалните терористи от " Ал Кайда " и " Ислямска страна ". А в навечерието на третата годишнина от интервенцията " Решителна стихия " интернационалните организации разгласиха числа, сочещи, че в Йемен е изправен пред филантропична злополука.

По данни на Организация на обединените нации от март 2015 до декември 2017 година в тази страна са убити над 5500 цивилни, над 9000 са ранени. Шейсет и две на 100 са жертви на въздушни удари, нанесени от обединението. Три милиона души са останали без заслон. Две трети от популацията на Йемен - 22.2 милиона души, имат потребност от филантропична помощ. Близо 18 милиона страдат от недохранване. Осем милиона са на ръба на глада. Хората нямат работа, нито пари, с цел да се изхранят. За три години война цената на брашното скочи с 54 на 100, оризът нарастна със 131 %.

 Кадър от Стария град на йеменската столица Сана.
© Khaled Abdullah, Reuters

Кадър от Стария град на йеменската столица Сана.

В коментар за обстановката в Йемен прессекретарят на Международния комитет на Червения кръст в Сана Мирела Ходейб съобщи пред " Комерсант ": " Въоръженият спор е засегнал на процедура всички аспекти от всекидневието на йеменци - цените на горивата и храните, достъпът до питейна вода, опцията за напредване. Влиянието на въоръжената борба върху медицинските заведения и нужната за оцеляване инфраструктура единствено утежнява филантропичните последствия от спора. Новите случаи на инфектирани с холера, менингит, морбили и дифтерит припомнят, че здравната система в Йемен не се оправя със дилемите си ".

Според филантропичните организации, настоящи в Йемен, страната може да избегне злополука, единствено в случай че спрат военните дейности. Ситуацията изисква по-активна дипломация и съветският представител в Организация на обединените нации Василий Небензя прикани " да се търсят пътища за пускане на кротичък развой без предварителни условия, вместо да се търсят изкупителни жертви ".

В случай с Йемен Москва развива връзки както с хутите и стоящия зад тях Иран, по този начин и със Саудитска Арабия. " Неутралната позиция на Русия в йеменския спор, също и контактите й с всички страни в това опълчване дават съображение интернационалните неправителствени организации да резервират вярата си за споразумяване на рецесията ", съобщи за " Комерсант " Елза Видал, шеф на московския офис на съветския клон от организацията " Оксфам "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР