Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара много

...
Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара много
Коментари Харесай

Притеснявате се да карате през зимата? – Съвети за шофиране за по-неопитните

Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара доста от нас да бъдат неспокойни при мисълта да карат колата си. Статистически, шансът за пътнотранспортен случай при неопитните водачи е неведнъж по-висок. Но даже и начинаещите могат да се любуват на времето зад кормилото, когато колата и гумите им са в положително положение.

„ През зимата има огромни разлики в метеорологичните условия, а смяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта постоянно е по-слаба, а кишата и суграшицата оказва мощно въздействие върху ръководството на автомобила и спирачния път. “, споделя Мика Кууси от Nokian Tyres.

Младите водачи изпитват усложнения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко. Кратките пътувания сред дома и магазините не способстват изключително за струпване на шофьорски опит в зимни условия.

„ Хора, които карат по-рядко, постоянно имат проблем с предизвикателните направления и с другите метеорологичните условия. Шофирането в центъра на града, в запушване, паркирането и карането по мрачно, наподобяват страшни за новите водачи. “, изяснява Кууси.

Контролът на автомобила се усъвършенства с опита

Според ЕК, водачите на възраст сред 16 и 24 години доста по-често попадат в статистиките за произшествия и смъртност на пътя. Рискът да попаднат в авто случай за тях е от два до три пъти по-висок, в сравнение с за по-опитните водачи. Инцидентите, свързани с млади водачи, постоянно са породени от загуба на надзор или превишаване на скоростта и е по-вероятно да се случат през нощта.

Състоянието на автомобила и познаването на неговите характерности оказват забележителен резултат върху сигурността. Младите водачи постоянно карат по-стари коли, които нямат модерни системи за сигурност. Вместо втората фамилна кола, по-добре дайте разполагаем на младия водач автомобил, който е допустимо най-безопасен.

„ Дори и при по-новите модели коли е нужно да знаете по какъв начин ще се държи колата ви в по-екстремни обстановки. Например, връщането във вашата лента, откакто сте изпреварили друга кола, е характерен сюжет за загуба на надзор в зимни условия. “, споделя Мартин Дражик , продуктов управител на Nokian Tyres.

Дражик ни припомня, че даже и автоматизираните системи за сигурност на огромни SUV модели не могат да поддържат тежестта на автомобила на хлъзгав път, в случай че скоростта е прекомерно висока.

Когато шофирате рядко, добре поддържаните гуми са най-безопасният избор

В допълнение към това, че неопитните водачи би трябвало добре да познават автомобила си, те би трябвало да обръщат особено внимание и на гумите. Дражик предлага водачи с по-малко опит да избират най-хубавият и най-нов модел.

„ Най-новите модели гуми постоянно ще дават по-добро сцепление, а настоящите нововъведения ще ви дават по-добро чувство за надзор и сигурност, когато карате по хлъзгави пътища. Новите гуми, разумно, са в положително положение, само че все пак, е целесъобразно да проверявате дълбочината на протектора постоянно, с цел да бъдете сигурни. Много е значимо,също по този начин, да поддържате вярно налягане в гумите. “, припомня ни Дражик.

Мартин Дражик и Мика Кууси, които имат дълги и сполучливи кариери в областта на колите и автомобилните гуми, желаят да окуражат плахите водачи:

„ Особено в зимно време, можете и е нужно да бъдете изключително деликатни, когато сте в трафика. Единственият метод да се научите да карате кола, е като шофирате. “

Карайте самоуверено! – Съвети за неопитните водачи:

  • Можете да натрупате нужната убеденост единствено посредством опит. Празните паркинги, да вземем за пример, ви разрешават да тествате автомобила си в разнообразни обстановки. Можете, също по този начин, да се запишете в учебно заведение по кормуване даже и към този момент да имате шофьорска брошура.
  • Трябва постоянно да се упражнявате да карате на хлъзгава настилка, с цел да знаете по какъв начин ще се държи колата ви, в случай че сервира. Пистите, построени върху ледени езера, са най-подходящи за тази цел. Ако е нужно, можете да посещавате и специфични подготвителни писти. Все отново, постоянно те са доста по-хлъзгави и не дават същото чувство както снега или леда в действителни условия.
  • Спокойното завиване е основен детайл. Вместо да се паникьосвате, да скачате на спирачките и да се вдървявате като заключвате раменете си, би трябвало да следите за подобаващите зони, към които да насочите автомобила си и да се опитате да запазите надзор даже и при положение, че нещо ви изненада.
  • Проверката на налягането на гумите понякога може да наподобява като нещо нищожно, само че в действителност тя може да се окаже извънредно значима по време на рискови условия. Автомобилите с погрешно налягане могат да се държат необичайно на пътя по време на маневри с висока скорост. Как да ревизирате налягането в гумите си.

Тези препоръки са предоставени от тестовия водач на Nokian Tyres Мика Кууси и продуктовия управител на Nokian Tyres Мартин Дражик.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР