Навлизането на дигитални решения в здравеопазването се е увеличило навсякъде

...
Навлизането на дигитални решения в здравеопазването се е увеличило навсякъде
Коментари Харесай

СЗО: Европа се нуждае от инвестиции в дигитална здравна инфраструктура, защото това е бъдещето

Навлизането на цифрови решения в опазването на здравето се е нараснало на всички места в Европейския  район на СЗО през последните години и това трансформира радикално метода, по който пациентите получават медицински грижи в лечебни заведения за първична здравна помощ, лечебни заведения, както и в домовете си. Важно е напъните да продължат, с цел да бъдат преодолени разликите сред обособените страни в района.

Това е един от основните заключения в отчет на СЗО/Европа, подложен като главен фокус в дневния ред на провеждания през днешния ден и на следващия ден в Порто, Португалия, втори симпозиум по тематиката за цифровото здраве в Европа и бъдещето на здравните системи в цифровата епоха.

Анализът на СЗО/Европа демонстрира, че по-голямата част от страните в Европейския район на СЗО – 44 имат национална цифрова здравна тактика, а всички 53 страни членки имат законодателство, което пази неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни.

Според специалистите на международната организация обаче има обилни пропуски и региона на цифровото здраве, които могат да бъдат преодолени посредством дейна работа. Те са дефинирани в няколко посоки:

На първо място, единствено 19 страни са създали насоки за това по какъв начин да се правят оценка цифровите здравни интервенции, което е жизненоважно, с цел да се подсигурява, че те са безвредни и ефикасни. Малко повече от половината страни в района са създали политики за цифрова здравна просветеност и имат настоящ проект за цифрово включване. Тридесет страни са въвели законодателство в поддръжка на телемедицината по време на Коронавирус пандемията. Много страни обаче към момента нямат профилиран орган, виновен за надзора на мобилни здравни приложения (mHealth) във връзка с качество, сигурност и надеждност, а единствено 15% рапортуват оценки на спонсорирани от държавното управление стратегии за mHealth. Малко повече от половината страни са създали тактика, регулираща потреблението на big data и усъвършенствани разбори в здравния бранш.

Дигиталното здравно разделяне съгласно СЗО/Европа е основен риск, тъй като основава неравномерно въвеждане и асимилиране на цифрови решения, а това значи, че милиони хора в целия район към момента не могат да се възползват от цифровите здравни технологии.

Това неравноправие би трябвало незабавно да бъде преодоляно с целеви вложения в технологии и посредством създаване на умения и потенциал на доставчиците на здравни услуги, тъй че всички хора да имат достъп до цифрови здравни технологии и да могат да ги употребяват. Също по този начин е значимо да се подсети, че цифровите здравни принадлежности, в това число електронните досиета на пациентите, би трябвало да бъдат оперативно съвместими във и сред страните в района, означават специалисти.

„ Тъжна подигравка е, че хората с лимитирани или никакви цифрови умения най-често са тъкмо тези, които могат да завоюват най-вече от цифровите здравни принадлежности и интервенции – като възрастни хора или селски общности “, разяснява доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

„ Европейският район може и би трябвало да бъде водач в цифровото опазване на здравето. Нашият отчет демонстрира, че районът стартира от мощна позиция, макар че здравният бранш към момента изостава от доста други браншове. За да осъзнаем цялостния капацитет на цифровото опазване на здравето, то би трябвало да се преглежда като стратегически дълготрайна инвестиция, а не като добавка или разкош за малко на брой. Това изисква политическа воля на най-високите равнища на ръководство в опазването на здравето, с цел да бъдат обезпечени оптимални вложения в цифрова здравна инфраструктура още в в този момент, в сегашния миг “, заключава доктор Клуге.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР