Навършват се 5 години от нападението над редакцията на Шарли

...
Навършват се 5 години от нападението над редакцията на Шарли
Коментари Харесай

Пет години след атаката срещу Шарли Ебдо: Спомени и предизвикателства

Навършват се 5 години от нападението над редакцията на " Шарли Ебдо ", което раздруса целия свят. Днес екипът на френския язвителен вестник установи, че заканите против публицистите не престават, а към тях се прибавят и нови форми на цензура.

Милен Атанасов за спомените за офанзивата и днешните провокации пред карикатуристите.

С шествия и поклонения Франция си спомни за острата ирония, за нетърпимостта към нея, за нападателните предубеждения, за гибелта на 12 публицисти и карикатуристи на 7 януари 2015-та, за виковете на двама стрелци, че това е " възмездие за пророка Мохамед ".

Франция си спомни и за публичната готовност, за хаштага " Аз съм Шарли ", обиколил света, за събраните средства в помощ на потърпевшите и за всеобщата поддръжка, която накара оживелите от редакцията да продължат към идващия брой на " Шарли Ебдо ".

Пет години след офанзивата карикатуристите не стопират да служат на острата ирония зад стените на нова редакция, която назовават бункер с решетки. Пиперливите им рисунки не щадят нито фанатиците, нито наложените публични полезности.

Новият брой на " Шарли Ебдо " подлага на рецензия новите цензори и новите диктатури, които превземат обществените медии и обществото.
Рис, карикатурист: Карикатурата тормози даже самите медии. Прекалено странна, прекомерно свободна. Тази изразна форма мъчно се управлява. Дори и в огромните вестници карикатурите следват потока на консенсуса, с цел да не се поемат редакторски опасности. Рисунките в тези издания стават малко блудкави.
За разлика от карикатурите на " Шарли Ебдо ", които не стопират да мерят способността на обществото да носи на дръзновен комизъм.
 Навършват се 5 години от атената против Навършват се 5 години от атената против "Шарли Ебдо "
Светът и Париж си спомнят за една трагична годишнина - навършват се 5 години от офанзивата против сатиричното списание "Шарли Ебдо ", при която починаха 12...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР