Навършват се 144 години от слизането на Ботевата чета на

...
Навършват се 144 години от слизането на Ботевата чета на
Коментари Харесай

144 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Навършват се 144 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, оповестиха от Националния исторически музей /НИМ/. От музея напомнят, че в края на януари 2020 година кораб-музей " Параход Радецки " се завърна в град Козлодуй след сполучливо сбъднат планов обзор и ремонт. Музейните специалисти от НИМ работят интензивно по възобновяване на непрекъснатата му експозиция, представяща делото на Христо Ботев.

След като бъде приключено цялостното възобновяване на корабната експозиция, " Параход Радецки " ще отвори още веднъж порти за своите гости.

" Настъпи 17 май 1876 година, ден многоочакван, ден в който трябваше да се мре. 17 май беше ден, в който отначало емблемата на българския народ високо да се издигне, ден, който ни тикна в битка кръвна с вековния зложелател. Що бе се още зора пукнала, на изток небосклонът се червенееше на талази-талази, тихият ветрец полъхваше по Дунава, когато коминът на " Радецки " се задими, а самият той гордо-гордо почна да пори мътните дунавски талази. " С тези прочувствени думи четникът от Ботевата чета Никола Кючуков разказва утринта на съдбоносния 29 май 1876 година /17 май по остарял стил/, когато близо 200-те " елементарни пасажери ", качили се на борда на австро-унгарския параход " Радецки " слизат на Козлодуйския бряг като добре въоръжени и готови воини, непоколебими в решимостта си да влязат в борба с тиранина и да оставят костите си в земята, която е тяхно родно място.

От оня незабравим ден насам " Радецки " се трансформира в национална реликва и знак на величествения героизъм на Христо Ботев и неговите четници.

90 години по-късно на Козлодуйския бряг още веднъж дебаркира параход с именитото име, издигнат вследствие на невиждана дарителска акция, обединила повече от милион българи, главно деца, в името на опазването на историческата памет.

Днес корабът-музей " Радецки " продължава да съхранява загатна за събитията от 1876 година, в същото време явявайки се блестящо доказателство за поклонението на българския народ към поета-революционер, направило допустимо вдъхновяващата самодейност по възобновление на историческата светиня, показват още от НИМ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР