Навършва се точно година от автобусната катастрофа на АМ Струма“,

...
Навършва се точно година от автобусната катастрофа на АМ Струма“,
Коментари Харесай

Навършва се година от трагедията на АМ "Струма", в която загинаха 45 души


Навършва се тъкмо година от автобусната злополука на Автомагистрала „ Струма “, при която починаха 45 души, измежду които . В рейса e и дъщерята на Мухедин. 26-годишното момиче е измежду жертвите.

“Една другарка предложи да вървят на шопинг - 2-3 дни на отмора до Истанбул.

Tя ѝ беше другарка от детството. От 5-годишни бяха дружно и сякаш Господ искаше и в гибелта да са дружно “, описа той.

За последно татко и щерка се чуват към час преди съдбовния случай.

„ Беше прелестен диалог. Каза, че е видяла, че съм онлайн и ми звъни единствено да ме чуе. За мен тази нощ беше доста тежка - заспивах и се будих. В 6:15 ч. се разсъних и инцидентно взимам мобилния телефон и чета че се е случило злощастие в България с рейс. Не пишеше с кой рейс. Звънях на организацията, която организираше пътуването, на щерка ми – не подвига, на приятелката ѝ– и тя не подвига “, добави бащата на момичето.

Часове по-късно Мухедин схваща, че щерка му е починала: „ това ми беше душата - най-малката от всички. Това беше моята уязвимост. “

Днес споделя, че единственото, което желаят със фамилията му, е истината.

„ Нашите деца не можем да ги върнем, само че желая да знам. Има доста теории на конспирации, че е имало бензин, че са пренасяли - забавно е “, прибавя Мухедин.

„ Огледът на местопроизшествието продължи повече от 24 часа. При него се откриха единствено туби с бензин, които бяха единствено аварийно гориво и те не се бяха въобще възпламенило “, съобщи представителят на прокуратурата Сийка Милева.

По делото са разпитани над 30 очевидци. Назначени са редица експертизи, споделят от прокуратурата. Една от тях открива повода за гибелта на 45-те души.

„ Установи се че множеството са умряли от термичен потрес и задушаване от пожара “, добави Милева.

Друга е - води проверяващите към водещата версия.

„ Водещата версия и човешка неточност “, съобщи Сийка Милева.

„ Когато разбрах, че Любчо е бил водачът, се изненадах, тъй като знам, че е доста добър “, споделя Мухедин.

„ От направеното умозаключение на специалистите излиза наяве, че лидерът е карал с превишена скорост и е изгубил надзор над транспортното средство “, съобщи представителят на прокуратурата.

„ Не имам вяра, че може толкоз да сгреши, че да аргументи тази злополука и неговият рейс да се възпламени “, счита Мухемидин.

Днешната дата ще остане най-черната за фамилиите на 45 души, споделя Мухедин. Знае, че връщане обратно няма, само че и споделя, че не може да се помири. Не и до момента в който не разбере за какво щерка му е изгубила живота си.

„ Това ще ми остане до края. Аз съм набожен. Вярвам в Господ и знам, че по този начин ми е било писано. Човешкият пропуск или пропускът на страната не може да бъде по виновност на Бога “, добави той.

„ Година по-късно на мястото на случая някои неща бяха изменени – мантинелата беше сменена, направи се незадълбочен опит да се оправи пътната маркировка, беше почистено мястото на отбивката и до такава степен. Този сектор от пътен възел „ Даскалово “ до пътен възел „ Долна Диканя “ в огромната си част продължава да не е със заменена мантинела, маркировката на доста места липсва “, изясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя добави, че след злощастното ПТП е имало още едно леко на същото място.

От АПИ дадоха отговор за, че секторът е в положително експлоатационно положение и придвижването по него е безвредно при съблюдаване на разпоредбите за придвижване. Уточняват и че са направени няколко усъвършенствания от злощастния случай до момента – пътната сигнализация, има нови знаци, инсталирани са и нови ограничаващи системи.

По случая текат две следствия – едно в България и едно в Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР