Науката и бизнесът у нас търсят пътища за сближаване. Има

...
Науката и бизнесът у нас търсят пътища за сближаване. Има
Коментари Харесай

Бизнес и наука с проекти за кръгова икономика

Науката и бизнесът у нас търсят пътища за доближаване. Има образци за такова съдействие. Последните два плана се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.

Първият е резултат от публично-частно партньорство сред Тракийския университет и българското сдружение „ Аква фийлд “ ООД, което е осигурило технологията и системата на американската Nelson and Pade, Inc.

Във висшето учебно заведение в Стара Загора бе открит новаторски „ Център за аквапоника ” в Тракийския университет. Първият цикъл на производството в новия учебен, научноизследователски и промишлен център за следено екологично произвеждане ще стартира напролет на 2022 година, а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се осъществя през есента. Годишната продукция е към 120 хиляди зеленолистни органично създадени растения и към три тона риба при непрестанно произвеждане. Системата по аквапоника е резултат от доверието на бизнеса и Тракийския университет. „ През последните две години работихме интензивно за построяването на новаторския Център по аквапоника. Всичко това е директно обвързвано с климатичните промени, тъй като тази система е климатично самостоятелна. Тя употребява геотермална сила за отопление и е в помощ на продоволствената сигурност “, разяснява ректорът на Тракийския университет доцент доктор Добри Ярков.

Екорастения и екориби ще се създават по метода на аквапоника в новооткритата индустриална база. Университетът е дал своя база с повърхност от 4000 кв. м, покрай село Малка Верея, върху която е построена новаторската оранжерия.

Аквапониката е новаторска, устойчива, високопроизводителна технология, при която комбинирано се отглеждат риби и растения в циркулираща екосистема посредством потребление на естествените бактериални цикли за превръщане на отпадъците, основани от рибите, в хранителни субстанции за растенията.

При аквапониката се употребява едвам 1/6 от водата, изразходвана при обичайното земеделие, и се създава осем пъти повече храна на декар. Специалистите разясняват, че аквапониката е бъдещето на модерното земеделие.

В София пък стартира строителството на профилирана високотехнологична постройка за кръгова стопанска система на Центъра по подготвеност " Clean & Circlе " ( " Клийн енд Съркъл " ). Изграждането й е част от план за чисти технологии за устойчива околна среда - води, боклуци, сила за кръгова стопанска система. Общата му стойност е 23 667 925 лв.. Сградата ще бъде издигната върху терен на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", който е водещ сътрудник в плана, и ще се намира в региона на Физическия факултет на университета.

Ректорът на висшето учебно заведение професор Анастас Герджиков означи, че с построяването на тази постройка ще се сътвори цялостен кампус, обвързван със сериозна научна работа. А кръговата стопанска система е допустима и благодарение на научните проучвания е допустимо да се промени животът на хората.

Целта на плана е създаване на ефикасна инфраструктура и научноизследователски потенциал за развиване на нововъведения в кръговата стопанска система с фокус върху води, сила и ръководство на боклуци. Срокът за осъществяване е до 30 ноември 2023 година. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР