Науката дефинира паметта като способност на организма да поддържа, складира

...
Науката дефинира паметта като способност на организма да поддържа, складира
Коментари Харесай

7 прости начина да подобрим паметта си

Науката дефинира паметта като дарба на организма да поддържа, складира и възстановява информация. С годините губим способността да складираме толкоз информация, колкото по-рано. Това е натурален развой, само че има няколко елементарни метода и действия, които ни вършат по-малко податливи към него и оказват помощ да подобрим паметта и мозъчните си функционалности.

1. Движете се

Физическата интензивност освен поддържа тялото в добра форма, само че и усъвършенства умствените качества. Не е нужно да вършиме тежки тренировки - леките извършения като вървене, бягане и каране на колело са задоволително ефикасни за възстановяване на паметта и мозъчните функционалности.

2. Тренирайте мозъка

Стимулиращите мозъка действия са идеални за възстановяване на паметта. Учени от Станфордския университет са разкрили, че загубата наизуст може да бъде понижена с 30-40 % с умствени тренировки като решение на кръстословици и логичен задания, игра на шах, четене, учене на непознат език и шофиране по нови направления.

3. Хранете се здравословно

Балансираната диета, богата на потребни за мозъка хранителни съставки като Омега-3, витамин B-комплекс и антиоксиданти оказва помощ за поддържането на мозъка в оптимално положение. Плодовете и зеленчуците съдържат доста витамини и минерали, които пазят мозъка и цялото тяло от обвързваните с възрастта упадъчни процеси.

Към тези три най-важни навика ще прибавим още четири помощника на паметта, някои от които много изненадващи:

4. Миризмата на прясно окосена трева

След няколко години проучвания учени от Университета Куинслънд, Бризбейн, разкрили, че миризмата на свежа преди малко окосена трева влияе върху две елементи на мозъка - амигдалата (център на емоциите) и хипокампуса (свързван с паметта). Приятният мирис оказва помощ облекчава напрежението и оказва помощ за подобряването на паметта.

5. Дъвката

Вярвате или не, дъвченето на дъвка в действителност усъвършенства бдителността и запаметяването. Две разнообразни проучвания, извършени през 2002 и 2004 година, демонстрират, че хората, които дъвчат дъвка по време на тест, изкарват по-добри резултати. Причината евентуално се крие в това, че дъвченето форсира сърдечния темп и усилва притока на кръв в мозъка.

6. Кофеинът

Макар че доста хора спорят за изгодите и вредите от кофеина, едно е несъмнено - никой не отхвърля резултата му за възстановяване на бдителността и паметта. Изследвания, извършени в последните пет години, демонстрират, че кофеинът може да усъвършенства краткосрочната памет и пази от загуба на паметта. Препоръчват се умерени количества, с цел да се избегнат евентуалните вреди за здравето.

7. Сънят

Тялото ви се нуждае от отмора след тежката работа денем. Сънят е значим за възобновяване на всички функционалности на тялото, включително и мозъка. Поддържайте здравословен и постоянен режим на спане: това ще ви помогне да заспивате и да се събуждате по-лесно.

Източник: healthonlinezine.info

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР