Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от

...
Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от
Коментари Харесай

Полярният ни кораб отплава от Варна към Антарктида в началото на ноември

Научноизследователският транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421) от състава на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ ще отплава на втората си полярна експедиция.

Очаква се корабът да напусне пристанище Варна при започване на ноември тази година и да завърши своето корабоплаване при започване на април 2024 година.

Това стана ясно след съвещание на Съвета за ръководство на Консорциум „ Българска антарктическа база ” и научноизследователски транспортен съд ” в Националния център за полярни проучвания.

На него участваха проф. Христо Пимпирев – ръководител, флотилен адмирал Боян Медникаров – шеф на ВВМУ, кап. II сан Николай Данаилов – пълководец на НИК 421, Драгомир Матеев, зам.-директор на НЦПИ и специфичен посетител - контраадмирал Марсело Тарапов от Военномoрските сили на Аржентина.

Обсъден беше маршрутът на кораба и пристанищата за зареждане и промяна на личен състав от Варна, през Рио Гранде до Сул (Бразилия), Мар дел Плата и Ущуая (Аржентина) до о-в Ливингстън (Антарктика) и назад през Комодоро Ривадавия (Аржентина) до Варна,съобщиха от Българския антарктически институт.

НИК 421 ще има престой 50 дни в Антарктика, където ще подкрепи осъществяването на плановете, включени в научната част от Националната полярна стратегия, както и строителството на новата научноизследователска лаборатория на Българската полярна база.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР