Научно-изследователският кораб Св.св. Кирил и Методий“ премина изпитанията и в

...
Научно-изследователският кораб Св.св. Кирил и Методий“ премина изпитанията и в
Коментари Харесай

Българският научно-изследователски кораб тръгва на първото си плаване за Антарктика през декември

Научно-изследователският транспортен съд „ Св.св. Кирил и Методий “ мина тестванията и в средата надекември ще отплава за Антарктика, заяви пред ръководителят на Българския антарктически институт и началник на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Той бе посетител на Висшето военноморско учебно заведение във Варна за церемонията по връчване на купата „ Почетен професор “ на контраадмирал Марсело Тарапов, който е оказвал неведнъж поддръжка при българските задачи до континента.

„ Това е изключителна горделивост за нас и събитие в морската история на България, тъй като до момента подобен транспортен съд не е излизал от Черно море “, сподели проф. Пимпирев и добави, че с това епохално корабоплаване фактически ставаме морска нация.

„ Вече влизаме в европейската научна флота и се появяват от разнообразни места оферти за научни планове, които да се вършат на нашия транспортен съд и в Световния океан, и в Черно море “, заяви той и изрази наслада, че българските държавни управления в това нестабилно време са разбрали какъв брой е значимо за науката и външната ни политика да отидем с наш транспортен съд до далечния континент.

Корабът „ Св.св. Кирил и Методий “ към този момент е бил посетен от испански експерти и те са дали уверения, че е доста добре квалифициран да тръгне на толкоз дълъг път. Същото е мнението и на контраадмирал Тарапов от Аржентина, страна с повече от 100 години опит в проучването на Антарктика, заяви още проф. Пимпирев.

При идната българска експедиция е планувано да се създадат научни проучвания в океана, добави професорът. Плавателният съд може да поеме до 40 души пасажери, измежду които се чака да има най-вече учени, само че и публицисти и хора на изкуството.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР