Научна публикация в сп. World Neurosurgery представя най-стария случай на

...
Научна публикация в сп. World Neurosurgery представя най-стария случай на
Коментари Харесай

Уникална находка в египетска мумия

Научна обява в сп. World Neurosurgery показва най-стария случай на мозъчен удар, открит при египетска мумия, оповестява в. “Ал монитор”. Изследването допуска, че античните египтяни са знаели процедури за рехабилитация на такива пациенти, осведоми Българска телеграфна агенция.

Мумията е на жена сред 25 и 40 години, открива научният екип от Университета в Алкала, Испания, Университета в Ню Джърси, Съединените щати, и Американския университет в Кайро. Тя е открита от египетско-испанска археологическа експедиция в некропола Дра Абу ел-Нага на запад от Луксор и датира от Двадесет и петата династия на Древен Египет (744 година пр.н.е. - 656 година пр.н.е.).

Мумификацията е била осъществена с изключителна точност, показват създателите. Екипът е направил микроскопски и рентгенови проучвания, а също по този начин е открил, че са употребявани бастуни и патерици. Жената е получила мозъчен удар, който е оставил лявото ѝ полукълбо парализирано.

“Състоянието на костите, местоположението им, плътността на мозъчната кора, местоположението на дървените бастуни, открити до мумията, помогнаха да се откри положението й”, декларира за “Ал монитор” ръководителят на Департамента по египтология към Американския университет в Кайро Салима Икрам, която е съавтор на обявата.

“Изследването откри безапелационни доказателства, че тази жена, мумията, е получила мозъчен удар, до момента в който е била млада. Това я оставя с частични увреждания, само че грижите на фамилията и приятелите ѝ са ѝ помогнали да доближи преклонна възраст.”

По думите на Икрам, египетските лекари са пътували до други региони на Средиземноморието, от време на време по искане на царете. По-късно, по време на Птолемейската династия, египетското здравно знание се популяризира по целия свят и се трансформира в основа за надграждане.

Според египтолога Басам ел Шама проучването отваря врата за нови изследвания по отношение на откритите в някои древноегипетски гробници дървени пръчки, защото може да се открият и други случаи на мозъчен удар. В предишното историците са отдавали съществуването на тези пръчки на религиозни вярвания, само че последните данни допускат, че те имат здравно предопределение.

Изследването е мотив и за нов взор върху наличието на гробницата на Тутанкамон, където са открити голям брой дървени пръчки, счита Шама. Той позволява, че е допустимо момчето фараон също да е страдало от мозъчен удар.

Според публикация, оповестена в научния вестник “Сайънтифик америкън” (Scientific American) през 2016 година, в гробницата на Тутанкамон са открити 130 дървени пръчки. Учените са разкрили доказателства, че древноегипетският държател ги е употребявал, до момента в който е бил жив.

ДНК разбор демонстрира, че Тутанкамон може да е боледувал от малария. Компютърна томография пък сочи, че е допустимо да е имал рядко заболяване, което е засегнало костите и изключително десния му крайник.

Сама показва, че античните египтяни са били умели в диагностицирането и лечението на някои заболявания. Тяхно е най-старото тъкмо изложение на човешкия мозък, като то е упоменато в папируса на Едуин Смит, който съдържа и описания на пострадвания на главата.

Директорът на Музея за антики в Александрийската библиотека Хусеин Абдел Басир също акцентира напредъка на медицинските науки в Древен Египет. Той дава за образец лекаря Кар от времето на Шестата династия, в чиято гробница са открити огромен брой хирургически принадлежности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР