Научен екип в Швеция разработва експериментален продукт, който ще позволява

...
Научен екип в Швеция разработва експериментален продукт, който ще позволява
Коментари Харесай

Лепило замества гипса при счупена кост?


Научен екип в Швеция създава пробен артикул, който ще разрешава фрактурите на костите да се лекуват доста по-лесно, безвредно и бързо – в границите на към 5 минути. Звучи необикновено, само че шведските учени са на път да разработят революционно лепило , което ще остави в предишното гипса и шините като средство за лекуване на счупвания по тялото.

Идеята за този тиp

артикул е заимствана от стоматологията, където специфични адхезивни лепила се употребяват от години за секундно фиксиране на счупени зъби. Общо този вид дентални процедури се значи като бондинг . Доразработвайки концепцията за слепващите сътрудници в стоматологията и съдейки от близкия химичен състав на зъбите и костите, шведските учени създават адхезивен артикул, който демонстрира доста положително деяние за възобновяване целостта на счупени кости. При това в границите на няколко минути .

При досегашните изпитвания на продукта е открито, че връзката, която той обезпечава, е към 55 пъти по-здрава от тази, обезпечавана от стоматологичното лепило. Не са регистрирани нежелани резултати от използването му върху костна и други видове органична тъкан.

Проучвания за създаване на такива артикули е имало и в предишното, само че те не са довели до приемлив резултат. Причините са главно 2 – проучваните до момента лепила или не са осигурявали задоволително здрава заварка в изискванията, типични за вътрешната среда на организма, или не са били биосъвместими и организмът ги е отхвърлял . Но съгласно екипа, разрастващ активността си в Кралския софтуерен институт в Стокхолм, продуктът, който те създават, не има нито един от тези дефекти.

Свързани публикации.. Нов вид хирургично лепило затваря раните за 60 секунди 0 Лепило вместо тегел при сърдечни интервенции 0 Трансплантиране на органи от животно на човек - опциите? 0

Революционното лепило се втвърдява оптимално и обезпечава задоволителна издръжливост даже в условия на нараснала мокрота и в наличие на О2.

Засега новаторският артикул е изпитван единствено лабораторно, само че резултатите са повече от приемливи. Лепилото има капацитета да отвори нова епоха в приложението на високоефективни биомедицински артикули, показващи до неотдавна непостижима съгласуемост с органични тъкани , в това число човешки.

Данните за изследването и клиничните изпитвания на новаторското лепило за костни фрактури се оповестяват в журнала Advanced Functional Materials.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР