Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в

...
Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в
Коментари Харесай

Работодателите свикват национален протест на 18 май заради цените на тока и горивата

Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара ( БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите в България (КРИБ) и Съюз за стопанска самодейност (ССИ), провеждат народен митинг на 18 май за сигурна сила на налични цени.

„ Цените на горивата и електрическата енергия доближиха непостижими за преобладаващата част от небитовите консуматори равнища. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки минал ден изяжда приходите на всеки български жител.

Държавата си разреши да третира бизнеса, от чиито налози се устоя, като бедняк, чакащ подаяния. Не държавните служители, а ние сме страната! Защото страна без кредитоспособен и разрастващ се бизнес, без работни места и без налози не може да съществува – извънредно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните „ ограничения “ в поддръжка на бизнеса в действителност са в пъти по-малко от обявяваните и са извънредно незадоволителни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не желае помощи – бизнесът желае спокойна среда, в която самичък да си изкарва парите, да поддържа работни места и да основава богатства. Бизнесът желае сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подобаващи ограничения на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората”, афишират работодателите в претекстовете за свикването на националния митинг.

Те напомнят, че в продължение на съвсем една година нито едно държавно управление не е чуло ясните прогнози, причини и оферти на бизнеса.

„ Тази управническа глухота докара стопанската система ни до актуалното безизходно положение. Тази управническа глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето мъчно ще можем да се оттласнем, в случай че продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове”, споделят още рабтодателите.

Те упорстват за удължение на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо: Компенсация в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от СВРЪХпечалбите на производителите на сила.

Друго гледище е разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с “Газпром експорт”, да бъде поета като отплата от бюджета.

Работодателските организации желаят създаване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени.

И последно, само че не на последно място, те упорстват за стратегия за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки.

В случай на несъблюдение на горните претенции, работодателските организации ще изискат оставката на държавното управление.

Те споделят, че митингът им не е политически, а за избавяне на българската стопанска система, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за избавяне на работните места и приходите, за понижаване на темповете на инфлацията и за прекъсване на обедняването на нацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР