Националният център за киберсигурност към Министерство на отбраната на Литва

...
Националният център за киберсигурност към Министерство на отбраната на Литва
Коментари Харесай

Службата за киберсигурност на Литва публикува смразяващ доклад за някои смартфони

Националният център за киберсигурност към Министерство на защитата на Литва разгласява вцепеняващ отчет, обвързван с китайските телефони, продавани в Европейския съюз. Експертите са разгледали деликатно три модела: Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G и OnePlus 8T 5G. И са разкрили четири „ обилни “ риска в два от тях – тези на Huawei и Xiaomi.

Въз основа на откритията, ведомството предлага на жителите на Литва да изхвърлят китайските си телефони.

Какво демонстрира следствието?

Два от притеснителните риска включват приложения, които идват преинсталирани на телефоните; един от тях визира сигурността на персоналните данни на потребителите; а последният проблем включва нарушаване на условието за независимост на словото. Три от тях са открити в модела на Xiaomi, а един в този на Huawei. В модела на OnePlus не са открити уязвимости.

Разглеждайки деликатно P40 на Huawei, специалистите откриват, че AppGallery – формалният магазин за приложения, който потребителите са принудени да употребяват поради неналичието на Гугъл Play Store, автоматизирано пренасочва търсенията към магазини за приложения на трети страни, в случай че търсеното приложение не е налично. Част от приложенията в тези магазини са разпознати от антивирусни стратегии като проблематични: инфектирани с вируси или малуеър.

Вторият проблем визира интернет браузъра Mi Browser на устройствата на Xiaomi. Освен че употребява Гугъл Analytics както други браузъри, в него е вграден и софтуерът Chinese Sensor Data, която събира и от време на време изпраща данни за 61 функционалности, свързани с метода, по който потребителят употребява устройството. Тези данни се изпращат на сървър на Xiaomi отвън Европейския съюз, коеот е нарушаване на GDPR.

Xiaomi изпрати публично мнение със своя отговор: Устройствата на Xiaomi не цензурират връзките към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi в никакъв случай до момента и в никакъв случай няма да лимитира или блокира каквито и да било персонални държания на потребителите на нашите смарт телефони, като да вземем за пример търсене, позвъняване, сърфиране в мрежата или потребление на програмен продукт за връзка на трети страни. Xiaomi изцяло зачита и пази законните права на всички консуматори. Xiaomi съблюдава Общия правилник по отношение на отбраната на данните на Европейския съюз (GDPR).

От Huawei показаха пред BBC, че съблюдават законите и регулациите в страните, в които работят – и приоритизирират киберсигурността и поверителността. Говорител на производителя съобщи още, че телефонът прави инспекция на сигурността на приложенията.

В устройствата на Xiaomi има и различен проблем: техническа опция да бъде цензурирано наличието, което се преглежда и основава на телефона. Няколко приложения, в това число Mi Browser, от време на време изтеглят описи със неразрешени основни думи. Ако наличието, което потребителят смъква от интернет, включва някои от тях, свалянето е блокирано.

По време на следствието описът включва 449 думи и комбинации на китайски, в това число свързани с Тибет, Тайван, демократични придвижвания и други. Тази функционалност е изключена в моделите, продавани в страната, само че въпреки всичко е налична и може да бъде задействана и допълнена отдалечено във всеки миг без позволение на потребителя.

Откритият риск за поверителността на персоналните данни още веднъж визира Xiaomi – съответно вградената облачна услуга. Активацията ѝ изисква изпращането на SMS, чието наличие е криптирано и не може да стане ясно какви данни тъкмо телефонът изпраща.

„ Нашата рекомендация е хората да не купуват нови китайски телефони и да се отърват от тези, които към този момент са купили, допустимо най-бързо “, съобщи зам.-министърът на защитата Маргирис Абукевичиус.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР