Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно трите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно трите
Коментари Харесай

Къде по бюджета се разминават правителството, синдикатите и работодателите?

Националният съвет за тристранно съдействие поддържа, само че не единомислещо трите бюджета - на здравната каса, Държавното публично обезпечаване и държавния бюджет за 2023 година

Минималната работна заплата остава 780 лв. тази година, а втората година на майчинството ще се усили от 1 януари следващата година.

В диалозите сред държавно управление, синдикати и работодатели финансовият министър Асен Василев предложи следващата година работодателите да поемат първите два, а не три дни от болничните. Не е ясно обаче при какви параметри ще стане това. В бюджета за 2024-та ще бъде заложено и това, че най-бедните пенсионери ще получават добавка, с цел да стигнат линията на беднотия от 504 лева



Къде се разминават държавното управление, синдикатите и работодателите?

Очаквано най-вече разногласия сред държавно управление, синдикати и работодатели имаше по тематиката " приходи " и заплащанията в обществения бранш. Минималната работна заплата остава 780 лв., а втората година на майчинството се усилва също до тази сума, само че от 1 януари 2024-та.

" В бюджета е разчетена МРЗ от 780 лева, такава, каквато тя е в страната от 1 януари тази година, както е разчетена средносрочна заплата, равна на 50% от междинната работна заплата, започвайки от 1 януари 2024 година ", сподели министърът на финансите Асен Василев.



" Поне за нас продължава да е допустимо. Не виждаме причина тези пари да не бъдат планувани ", сподели Пламен Димитров, КНСБ

" Свидетели сме, че инфлацията внезапно се забавя, растежът на МРЗ е 20%, което изпреварва в пъти инфлацията, няма неотложна нужда за увеличение на МРЗ в средата на годината ", сподели Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал.

Така, на процедура, макар оповестената протестна подготвеност на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, няма да се удовлетвори настояването за 10% нарастване на заплатите в бранша.

Така плановете за бюджета на НЗОК и за държавния бюджет получиха утвърждението на шест от седемте организации, взели участие в Тристранката, а за проектозакона за бюджет на ДОО гласоподаваха пет организации. КНСБ го поддържа с условия.



" С известна паника и изискване - паниката е обвързвана с подсилване на пенсионния модел и следване на неговата философия, която беше систематично нарушавана, а изискването - да създадем по този начин, че минималното обезщетение за безработица да е най-малко равно на прага на беднотия ", сподели Пламен Димитров, КНСБ.



Пред обществените сътрудници финансовият министър съобщи, че изплащането на дивидентите ще става само по банков път, с цел да се ограничи сивата стопанска система. Заплатите на компании с над 50 чиновници - също.

" Тук приказваме за изсветляване на тъкмо това - знаем, че има честа процедура заплатите да се превеждат в брой. Това, дружно с изплащането на дивидентите по банков път, прекъсва една порочна процедура - да се тегли дял в кеш, с цел да се изплащат трудови хонорари ", сподели Асен Василев, министър на финансите.

С това е изцяло съгласна доктор Розина Мирчева от Русе, която е притежател на здравна лаборатория и има 54 чиновници. Изплаща възнагражденията им по банков път.

" Мисля, че са повече изгодите, в сравнение с неудобствата. Най-вече по тази причина, че не съхраняваш пари в брой, а всичко ти е предпазено в картата и в този смисъл аз не знам дали не се обмисля и един различен въпрос, който мен персонално доста ме тормози и нервира, а точно, че не във всички търговски обекти има постерминали ", сподели доктор Розина Мирчева.

Пред обществените сътрудници Асен Василев погледна и към бюджета за следващата година и съобщи, че има политически консенсус работодателите да поемат първите 2, а не три дни от болничния.



" Това беше обсъждано в Народното събрание и е заложено в управническата стратегия ", сподели Асен Василев.

Улеснение за работодателя вижда в това и доктор Мирчева.

" Това би било едно облекчение за работодателя, въпреки всичко един работен ден не е малко, изключително в случай че има повече хора, които употребяват болнични във компанията ", споделя тя.

В началото на съвещанието министър-председателят акад. Николай Денков прикани всички участници дружно да търсят експертните решения и верните дълготрайни политики.

За да се изпълнят и заложените проходи в бюджета Асен Василев съобщи, че приходните организации работят интензивно.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР