Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира на извънредно

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира на извънредно
Коментари Харесай

Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди пакета от антикризисни мерки

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) се събира на изключително съвещание, с цел да разиска пакета от антикризисни ограничения, препоръчан от Министерския съвет.

За общо 11 ограничения, към които се сплотиха ръководещите, се плануват към 2 милиарда лв. от бюджета, като единствено за пенсиите ще се направи разход от 1 милиард и 460 милиона лв..

Управляващата коалиция възнамерява множеството от ограниченията да влязат в действие с актуализацията на бюджета от месец юли, заяви кореспондент на БНР.

При представянето на пакета от антикризисни ограничения министър председателят Кирил Петков заявява:
" За всички, които се опасяват по какъв начин и какво ще се случи оттук насетне, този пакет от ограничения подсигурява, че стандартът на живот на всички българи ще бъде непокътнат ".

Така от 1 юли ще има нулева ставка на Данък добавена стойност за доставки на самун, ще се омекоти въздействието на високите цени върху семействата, по-специално най-уязвимите.

Хазната ще загуби до края на годината близо 61 милиона от мярката, само че пък от повдигането от 9% на 20% на Данък добавена стойност за виното и бирата в заведенията за хранене ще се завоюват близо 10 милиона лв..

От юли на 9% се понижава Данък добавена стойност на парното, топлата вода и природния газ.

От акцизи ще се освободят електрическата сила, природният газ и втечненият нефтен газ.

Ще се понижи законовата рента за просрочени отговорности от 10% на 8%.

Антикризисният пакет планува увеличение на годишния размер на данъчните облекчения за деца от 4500 лева на 6000 лева за едно дете и от 9000 на 12 000 лева за дете с увреждания с опция за предплатено прилагане на отстъпката на тримесечие.

Антикризисно се залага компенсиране на крайните консуматори на горива. Мярката е за физически лица, които употребяват за лични потребности бензин и газьол без добавки. Те ще получават 25 ст. отстъпка за литър.

От 1 юли пенсиите се индексират с 10% и към размерът им дефинитивно ще влязат Covid добавката от 60 лева и тази, която един милион възрастни получаваха изравнително поради разлика в размерите на декемврийската и януарската пенсия.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 467 лева, а оптималната – 2000 лева

От 1 октомври таванът на пенсиите към този момент ще е 3400 лева Тогава ще се извърши ново преизчисляване на всички пенсии, само че единствено към 770 хиляди ще получат нарастване. Целта е да се стопи разликата сред старите и новите пенсионери.

Пакетът от антикризисни ограничения не планува растеж на минималната заплата от средата на годината, за което упорстват синдикатите.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР