Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложението на БСП

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложението на БСП
Коментари Харесай

Еднократната помощ за първокласници вече ще е за 120 000 деца

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за разширение на еднократната помощ за учениците - до 4-ти клас в това число. Синдикати и работодатели се разделиха в мнението си по оферти законопроект за разширение обсега на еднократната помощ за учениците до 4-ти клас, написа News.bg.

На съвещанието на Тристранния съвет бе прегледан оферти от Българска социалистическа партия законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи за деца.

Валери Симеонов, председателстващ тристранката, посочи, че законопроектът е бил отритнат от НСТС. Предвижда се с разширението на еднократната помощ да бъдат обхванати 120 хиляди деца. Финансирането е в размер на 30 млн. лева

Асия Гонева от КНСБ изрази подозрения по отношение на резултата от осъществяването на мярката. Тя акцентира, че от КНСБ ще се въздържат от поддръжка за законопроекта, тъй като липсва и оценка на прилаганите до момента ограничения за първолаците.

От КТ " Подкрепа " поддържаха предлагането като регистрираха, че разширението на обсега на учениците е стъпка в вярната посока.

Любен Томев, ръководител на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, регистрира, че няма задоволително информация за това досегашната политика дали способства за включването на децата в учебно заведение или напротив- в допълнение подтиква нецелесъобразното разходване на средства.

От Българска стопанска камара също счетоха, че има недостатък в системата на обществените помощи, защото даването на такива еднократни помощи не са част от единна тактика за справяне с казуса на ранното отпадане на децата от учебно заведение. От БСК акцентираха, че сходни ограничения би трябвало да бъдат в най-ранна детска възраст за обсег на децата в детските градини и старания, ориентирани към преодоляването на езика.

Васил Велев съобщи, че АИКБ се въздържа от поддръжка за законопроекта и предлагат да не се дават пари предплатено, а да се издават ваучери, да се вършат данъчни облекчения на работещи родители, чиито деца се учат, само че не и да се дават предплатено пари.

Велев разяснява още, че въпросният законопроект няма да реализира благородните цели, които си слага. Относно недоброто консолидиране на циганското население у нас, Велев съобщи, че огромният брой отпаднали от учебно заведение, огромният % на младежка безработица, както и огромното разслоение сред най-високо и най-ниско платените у нас, е резултат от неприятната интеграция на ромското население.

Според него у нас то е с максимален % в съпоставяне със страните от целия Европейски Съюз. " Това тотално изкривява статистиката. Това е един доста сериозен проблем, който изисква комплекс от ограничения и рационално разходване на ограничавания запас по цялостна стратегия, а не по такива спорадични решения ", съобщи Велев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР