Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие за увеличаване на минималната заплата от 1 юли

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не реализира единодушие по Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители, който се отнася до повишение на размера на минималната работа заплата (МРЗ) от 1 юли 2023 година, вместо от 1 януари 2024 година Това заяви през днешния ден на съвещанието на Съвета Лазар Лазаров, длъжностен министър-председател по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика, след разискване на предлагането.

Размерът на МРЗ да бъде избран от държавното управление до 31 май и да се ползва от 1 юли тази година планува предлагането на вносителите. Според тяхното предложение минималната заплата би трябвало да стане от 1 юли 850 -890 лв.. В претекстовете към законопроекта се напомня, че по предложение на „ Българска социалистическа партия за България “ бе въведен механизъм за определян на МРЗ в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Синдикатите поддържаха предлагането, работодателите бяха срещу. 

Нееднократно сме изразили нашето мнение, въздържаме се от поддръжка на този законопроект, сподели Лазаров и добави, че повишение на МРЗ от препоръчаната дата напълно изключва опцията да се реализира координиране на нормативните актове. Ние не поддържаме изпреварващото влизане в действие на деяние по отношение на натиска върху обществените финанси и публичните системи в тази обстановка, сподели Лазаров. Той уточни, че служебният кабинет не може да подхваща такива дейности, които имат дълготраен резултат върху бюджетните системи. Така че се въздържаме от поддръжка, добави вицепремиерът по обществената политика.

Представителите на работодателските организации също се оповестиха срещу оферти от Корнелия Нинова законопроект. От БТПП, БСК, КРИБ, АИКБ споделиха, че изрично не поддържат повишаване на МРЗ от 1 юли с аргумента, че не дават отговор на условията на нормативната уредба.

КТ " Подкрепа " и КНСБ поддържаха оферти законопроект, като техните представители споделиха, че препоръчаното междинно нарастване би понижило натиска, който би се получил през януари 2024 година " Увеличението на МРЗ не обезсмисля обществения разговор, както считат от бизнеса, тъй като МРЗ може да бъде надграждана на база на обществения разговор посредством груповото трудово договаряне ", считат от синдикатите. Те са на мнение, че настоящето ниво на МРЗ от 780 лева е доста ниско.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР