Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроекта за

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроекта за
Коментари Харесай

НСТС отхвърли предложените промени в Закона за семейни помощи за деца

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не поддържа законопроекта за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители от Българска социалистическа партия, с който се планува даването на еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца преди раждането, съобщи БГНЕС.

В законопроекта се предлага още помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за I клас, както е сега, само че и за децата от II, III и IV клас. А фамилиите, чиито деца са записани в I и VIII клас в държавно или общинско учебно заведение за образователната 2022 - 2023 година, да имат право на еднократна помощ за възпитаници в размер на 300 лв., която да се изплаща на два пъти, като приходите на фамилиите са без значение. Допълнителните средства, които ще бъдат нужни, са в размер на към 90 млн. лева, като 50 млн. лева ще са за помощ за началото на образователната година, е посочено в проектозакона.

„ Извън тези правила и съображения, можем да кажем, че поради огромните неясноти, даваме опция да бъде направена ясна финансова аргументация и това би коствало на бюджета 250 млн. лева ", съобщи Лазар Лазаров и уточни, че не намираоснование в тези претенции и от Министерството на труда и обществената политика не го поддържат.

Георги Гьоков сподели, че от Българска социалистическа партия не са имали предпочитание да дискриминират, който и да било, а да се подтиква раждаемостта.

Междувременно НСТС отхвърли и Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, предусещащ промени в настоящия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или така наречен „ Швейцарско предписание " Предложението беше импортирано от Кирил Петков и група народни представители от „ Продължаваме промяната ".

Според Министерството на труда и обществената политика, показано от заместник-министъра проф. Емил Мингов, нужните спомагателни средства над плануваните се чака да бъдат за 2023 година - 54,7 млн. лева, за 2024 година - 339,3 млн. лева, за 2025 година - 925,4 млн. лева и сегашният способ е за предпочитане пред несигурният.

Министерството на финансите също не поддържа законопроекта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР