Националният съвет за тристранно сътрудничество има три точки на днешното

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество има три точки на днешното
Коментари Харесай

Синдикалист: 10% ръст на заплатите в здравеопазването е крайно недостатъчно

„ Националният съвет за тристранно съдействие има три точки на днешното си съвещание - бюджета на НЗОК, на ДОО и на държавния. В бюджета на НЗОК са заложени 10% растеж на заплатите в опазването на здравето, само че съгласно нас те са незадоволителни. Поражда се невъзможността на 85% от здравните заведения да изпълнят договорите си. “

Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ Йоанис Партениотис. Той упорства за повече средства в НЗОК, с цел да могат да бъдат изпълнени груповите трудови контракти.

По думите на синдикалиста финансирането на аптеки в отдалечените обитаеми места е наложителна мярка.

Няма основни промени в параметрите на бюджета на ДОО. Не може да не се означи нарастването на пенсиите, само че то не поради е поради обществена политика, а поради измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, разяснява Пертениотис.

Според него паричните компенсации за развъждането на дете след втората година би трябвало да са равни на една минамална работна заплата.

„ Нашето гледище е тези средства да бъдат обвързани с осигурителния приход “, добави той.

По неговите думи 360 лева на месец за безработица са извънредно незадоволителни. От синдиката упорстват за нарастване на минималния и оптималния застрахователен приход и ограничения против недекларирания труд.

Заплатите на работещите да минават по банков път (засяга главно ресторантьори и туристическия бранш) би означавало осветляване на стопанската система, само че въпреки това при започване на туристическия сезон неприятно изненадва сектора. Иначе е стъпка в вярната посока и битка със сивата стопанска система “, сподели още Партениотис.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР