Националният съвет по горите подкрепи предложенията на Министерството на земеделието

...
Националният съвет по горите подкрепи предложенията на Министерството на земеделието
Коментари Харесай

Съветът по горите подкрепи мерките за държавните горски територии

Националният съвет по горите поддържа предложенията на Министерството на земеделието за ограничения в ръководството на държавните горски територии, оповестиха от пресцентъра на министерството. Приоритетите на министерството бяха показани от заместник-министър инж. Валентин Чамбов по време на първото съвещание. Събитието бе намерено от министъра на земеделието Иван Иванов, като в него взе участие и заместник-министър Иван Христанов. 

По предложение на Иванов съветът ще заседава регулярно на всеки три месеца, като задачата е навреме да се разискват и вземат решение настоящите проблеми пред бранша. „ Становището на Консултативния съвет ще има огромна тежест при взимане на крайни решения за ръководство на бранша “, осведоми министърът.

Сред признатите ограничения се планува предприемане на дейности за отбягване на ограничаващи и дискриминационни условия при осъществяване на процедури за възлагане на дейностите и при продажбата на дървесина – обзор на нормативните текстове в Наредбата за изискванията и реда за възлагане осъществяването на действия в горските територии – държавна и общинска благосъстоятелност, и за използването на дървесина и недървесни горски артикули (Наредбата) и в тръжните условия на обявяваните процедури. Заложено е и изцяло прекосяване на продажбите на дървесина посредством електронни търгове и състезания, като се изключи продажбите по ценоразпис на физически лица. 

Планира се гласност и проверимост на методите , употребявани за установяване на началните цени при възлагане на дейностите и добива на дървесина, и при продажбата на дървесина на корен и от склад. Записано е одобрените от министъра на земеделието финансови проекти на държавните предприятия да са публично налични. Обсъден беше резултатът от използването на заповеди, с които се лимитира плануваното средногодишно прилагане на дървесина от високостеблени гори с възраст над 100 години, като в полемиката доминираха мненията, че са лесовъдски голословни. 

Становищата на членовете на НСГ са нужни , с оглед министъра на земеделието привземане на решение за анулация или за изменение на заповедта, да регистрира както мнението на научните среди, по този начин и на неправителствените организации.

По време на диалозите представителите на бранша сложиха въпроса за съгласуваност сред системите на Национална агенция за приходите и институциите в бранша на горите, посредством която да може да се наблюдава връзката сред издадените билети за рандеман на дървесина и фактурите за продажба. 

От името на Националното съдружие на общините в Република България показаха мнение, че поддържат оферти пакет от ограничения и увериха, че постоянно може да се разчита на техния опит и експертиза в бранша за навременното решение на проблеми в бранша.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР