Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин

...
Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин
Коментари Харесай

Армин Лашет е новият наследник на Меркел

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) поддържа водача си Армин Лашет за претендент на консервативния блок за канцлер, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

 Кой: Лидерски спор може да лиши ХДС/ХСС от пети следващ управнически мандат Виж още

Партиен представител съобщи, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са дали своят вот за неговия противник Маркус Зьодер, началник на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали в гласуването, проведено късно нощес след над шест часа разисквания.

Блокът ХДС/ХСС обичайно избира общ водещ претендент на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември.

Зьодер сподели, че ХДС би трябвало да вземе решението кой да бъде претендентът. " Ние в ХСС и персонално аз ще уважим каквото и решение да бъде взето ", сподели той.

 Маркус Зьодер, водач на Християнсоциален съюз
Маркус Зьодер, водач на Християнсоциален съюз
Снимка: БТА/АР

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в Народното събрание и макар че известността му в социологическите изследвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има възможност да бъде човек от неговите редици.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се опасяват, че може да изгубят още места в Народното събрание на изборите.

С поддръжката си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС избра да резервира надмощието си в консервативния блок пред вероятността да реализира победа на изборите отпред с 54-годишния Зьодер. Ако баварският министър председател стане водещ претендент, той ще поеме контрола върху консервативния блок и би могъл да господства с години, означи Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се отдръпна след изборите, се ускорява натискът върху консерваторите да се спогодят за претендент в миг, когато рейтингите им са на едногодишно дъно поради безредното ръководство на пандемията от COVID-19.

Бъркотията в консервативния лагер е в контрастност с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха през вчерашния ден съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.

Консерваторите резервират нежна преднина в изследванията пред Зелените, само че различията кой да бъде техният претендент може да навредят на напъните им да се задържат на власт без Меркел, която им завоюва четири следващи победи и ръководи 16 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР