Националният рамков договор трябва да се подписва всяка година, тъй

...
Националният рамков договор трябва да се подписва всяка година, тъй
Коментари Харесай

БЛС и НЗОК подписаха НРД 2023-2025

Националният рамков контракт би трябвало да се подписва всяка година, защото е обвързван с бюджета на НЗОК. Това сподели здравният министър проф. Христо Хинков преди подписването на НРД 2023-2025 през днешния ден в Министерство на здравеопазването.

Министърът добави, че се надява това да е последният тригодишен контракт, тъй като счита да предложи да се върне предходната форма на договаряне сред БЛС и НЗОК.

„ Това беше един дълъг развой, а самият НРД продължи повече от плануваното. Преговорите по този рамков контракт продължиха близо година, само че на практика текстовата му част беше подготвена още в края на май “, сподели и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Той съобщи още, че поддържат министъра да се върне още веднъж едногодишния НРД.

Лекарският съюз и НЗОК подписаха Рамковия контракт за идващия тригодишен интервал, като прецизираха, че следва ново договаряне на цените на клиничните пътеки със старта на новата бюджетна процедура.

По време на брифинга след подписването доктор Маджаров сподели, че вследствие на нарастването на цените на клиничните пътеки предходната година с един път 25% приблизително и един път с по 8% за всички, на практика авансово е изконсумиран бюджетът за болнична помощ. „ Надявам се в последваща година да договорим ново доста покачване на цените на клиничните пътеки и медицинските действия, с цел да могат лечебните заведения да изпълнят изискванията за минималните хонорари на медицинските експерти, записани в НРД “, добави той.

Д-р Маджаров сподели още, че за пациентите ще има повече проучвания в МДД и по-добре заплатени услуги.

„ Най-важното е хората да не се разболяват или в случай че се разболеят – да се открие болестта оптимално рано. В този НРД особено внимание е обърнато на ПИМП и СИМП. Това ще разреши да се практикува ефикасна предварителна защита “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Михаил Околийски.

„ Смятам, че всеки рамков контракт е по-добър от предходния, само че няма да скрия, че имаше много неща, които БЛС трябваше да преглътне, с цел да може диалогичността да продължи. В НРД са заложени 51% от пациентите от листата му да премине профилактични прегледи. Апелирам обаче към министъра, пациентските организации и медиите да не оставят лекарите сами и да проведат акция за всички новости във връзка с профилактичните прегледи “, сподели и зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.  

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов сподели, че за него това е първият рамков контракт и са положени оптимални старания за диалогичност. „ Радвам се, че този контракт беше подписан тук през днешния ден “, сподели той.

Кои са новостите в НРД

- Да няма предел в направленията, които персоналните лекари издават на диспансеризираните пациенти за експерт. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура, По отношение на санкциите  те да не се кумулират при еднотипни нарушавания и при първа инспекция.

- Болниците да могат да „ трансферират “ до 10 % от леглата си от една клиника в друга от същия вид. Приемащ доктор в болница към този момент ще може да бъде и без компетентност.

- Средното нарастване за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в профилираната извънболнична помощ (СИМП) - 22%. Първичният обзор към този момент ще бъде на цена от 40 лева или нарастване от 6 лв., а вторничния нараства с 2 лева и към този момент ще бъде 15 лева Новата цена на първичния обзор при педиатър е 42 лева Ръст има с 5 лв. и на прегледите по диспансерно наблюдаване и вторичните прегледи по майчино опазване на здравето.

- Всички медицински дейности  в ПИМП и СИМП през годината ще бъдат преизчислени по новите цени. От 1-ви септември влиза в действие нарастването в медико-диагностичните действия (МДД). Средният му размер е 14 на 100, като да вземем за пример в образната диагностика  и клиничната патология повишаването е с 20 на 100. Припомняме, че през септември 2022 година медико-диагностичните действия също бяха увеличени приблизително с 18 на 100.

- В Болнична помощ цените остават без смяна. Те бяха увеличени през 2022-ра година на два пъти – приблизително с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През миналите три тримесечия е изплащана надлимитна активност в размер на  120 млн. лева и  по този метод авансово е употребен запас от нарастването на  бюджета за болнична помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР