Националният празник на България в Япония беше честван на 3

...
Националният празник на България в Япония беше честван на 3
Коментари Харесай

Фестивал Мартеница 2024 в Токио по случай 3-ти март

Националният празник на България в Япония беше празнуван на 3 март с българския фестивал " Мартеница 2024 ", проведен от посолството на Република България в Токио и Община Шибуя.

Събитието, което показва традицията на Баба Марта, се организира за втора поредна година в един от най-новите и съвременни паркове в центъра на Токио – Мияшита парк, ситуиран наоколо до общоизвестната най-голяма пешеходна пътека в света, “Shibuya Crossing ”.

С днешното събитие, извършено на 3 март, бе маркиран и японският „ Хина мацури “ – празникът на девойките, оповестяват от посолството ни в Япония.

Фестивалът бе открит с встъпително слово на посланика на Република България в Япония Мариета Арабаджиева и кмета на Община Шибуя Кен Хасебе. Богата фолклорна стратегия изнесе японската група за български фолклор „ Кога “, представяща от близо 40 година български танци и музика в Япония. Гостите на празника се любуваха и на осъществяванията на българския гъдулар Йордан Марков.

Служители на посолството и техните деца закичиха стотици посетители на празника с мартеници и описаха за традициите на българския празник

В рамките на фестивала бяха показани също богат подбор от български обичайни артикули – вино, кисело мляко, сирене, козметика от българска роза, розово сладко, мед, билкови чайове, български сладки, троянска керамика и други, доста от които бяха разкупени в границите на първите няколко часа.

Фестивалът мина при огромен интерес, бе посетен от хиляди японци от столицата и други елементи на страната, задгранични туристи, както и пребиваващи в Япония български жители.

Репортаж за фестивала бе излъчен по известното японско радио J-WAVE.

Събитието бе също по този начин снимано от екипа на националната японска телевизия „ Фуджи “ и ще бъде включено в документална серия от две елементи, отдадена на България и нейната просвета.

В Япония съчетанието на бял и червен цвят, каквито са и цветовете на японския народен байрак, е знак на благополучие и носи позитивно обръщение. Вероятно заради тази причина японците възприемат като близка традицията на мартеницата. Посолството на България в Япония се надява този български пролетен празник последователно да се трансформира в обичано и от японците събитие, което дружно да честваме всяка година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР