Националният отбор по волейбол за мъже спечели последния си мач

...
Националният отбор по волейбол за мъже спечели последния си мач
Коментари Харесай

България спечели последния си мач от олимпийската квалификация в Китай

Националният тим по волейбол за мъже завоюва последния си мач от олимпийската подготовка в Китай.

Българският състав победи Белгия с 3:2 (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13) и записа четвърти триумф в шампионата след успехите над Китай, Нидерландия и Мексико. Той обаче не беше задоволителен за класиране на Париж 2024. Остава един финален, само че доста дребен късмет при серия победи в идващото издание на Лигата на нациите и нанагорнище в ранглистата. Ако Белгия бе спечелила, то тимът отиваше сигурно на олимпиадата, само че провалянето от България ще даде квотата на Канада при чиста победа против Мексико по-късно през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция. 

Първият гейм стартира доста равностойно. Българската обсада работеше като компютър, а капитанът Цветан Соколов правеше най-вече точки. Равенствата се редуваха до 10:10. Тогава пристигна и доста противоречив миг. Българският треньор Пламен Константинов и Соколов влязоха в спор с основния арбитър. В последна сметка наставникът получи червен картон и това означаваше още една точка за Белгия. В този миг „ алените дяволи " взеха и преимущество от 16:12. Константинов взе таймаут и българите направиха три следващи точки.

В последвалите минути обаче още веднъж Белгия стартира да господства и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16, само че след отлична работа на обсада се стигна до тъждество 20:20, след което и до триумф за България в първия гейм с 25:21.

Втората част още веднъж бе оспорвана, само че белгийците завоюваха с 25:23, а по-късно играта на България загуби темп и след неточности на начален удар Белгия поведе с 2:1 гейма след 25:21.

Четвъртата част беше под диктовката на България. Добрата обсада и офанзива се завърнаха. Константинов пусна в игра Георги Сеганов като разпределител на мястото на Симеон Николов. Преднината непрестанно растеше. Много положителни минути имаше Аспарух Аспарухов. Българите поведоха безапелационно и вкараха мача в тайбрек с 25:22.

Петата част стартира трагично с замяна на точки. Напрежението беше в белгийския състав, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Равенствата продължиха единствено до 2:2. Отново прелестен Соколов оказа помощ на тима да поведе с 6:2 – в това число и ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за поврат. И стигнаха до тъждество при 8:8. След спирането на Пламен Константинов пристигна ред за нови две точки. Соколов още веднъж беше всемогъщ. Капитанът атакуваше ослепително и резултатът стана 12:9. Белгия играеше за победе и още веднъж потегли на поврат. Две следващи точки направиха драмата цялостна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол пристигна за България – 14:13. Николай Пенчев направи страхотна обсада и България завоюва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР