Националният осигурителен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две
Коментари Харесай

НОИ преизчислява служебно две групи пенсии

Националният застрахователен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две групи пенсии, изплащани от държавното публично обезпечаване (ДОО), оповестиха от ведомството.

Считано от 1 септември 2021 година ще бъдат преизчислени служебно всички към 172 000 персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, отпуснати на лица, родени след 1959 година и обезпечени в повсеместен пенсионен фонд.

Това ще стане при изискване че началната дата на съответната пенсия е до 31 август 2021 година в това число и размерът ѝ е изчислен с понижение на самостоятелния коефициент, според нормативните правила работили до началото на сегашния месец. Така отпада нуждата пенсионерите да подават заявки за преизчисляване на трудовите им пенсии по посочения ред.

Пенсиите на лицата, които към този момент са подали такива заявки (около 2500 души), също ще бъдат преизчислени служебно, считано от 1 септември т.г.

Считано от 16 септември 2021 година ще бъдат преизчислени служебно обществените пенсии за неработоспособност. Техният размер се дефинира като % от размера на обществената пенсия за напреднала възраст. Именно този % се покачва от посочената дата.
При пенсиите на лицата с над 90% трайно понижена работоспособност/увреждане нарастването е от 120 на 135% от размера на обществената пенсия за напреднала възраст. Така пенсията им става 200,76 лева.При пенсиите на лицата с трайно понижена работоспособност/увреждане сред 71 и 90% нарастването ще е от 110 на 125%. Така пенсията им става 185,89 лева
Разликата сред приемания до преизчисляването размер на пенсиите и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с пенсиите им за ноември 2021 година

Промените в размерите на двете групи пенсии са вследствие на обнародваните промени и допълнения в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), признати с актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, акцентират от Национален осигурителен институт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР