Националният исторически музей ще се представи за първи път от

...
Националният исторически музей ще се представи за първи път от
Коментари Харесай

Първа изложба на НИМ в Третяковската галерия

Националният исторически музей ще се показа за първи път от основаването си преди 45 години със своя галерия в световноизвестната Третяковска изложба в Москва, научи ДУМА от доцент доктор Бони Петрунова, директорка на НИМ. Изложбата демонстрира неповторими шедьоври на християнското изкуство от България и ще бъде открита на 29 юни. В нея са включени някои от най-ценните експонати на НИМ, както и на музея "Старинен Несебър " в Несебър и на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий ".
Четиридесет и седемте предмета шедьоври са дребна част от творбите на християнското изкуство в България от Средновековието до ХIХ век. Сред експонатите на НИМ се открояват златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ, обсипана със скъпоценни камъни и покрита с разноцветни емайли и с филигран, сребърната дарохранителница от манастира "Възнесение " от Дечани, XVII век - позлатена и богато украсена, кръст с дребна дърворезба, позлатен, декориран със сребро, филигран, клетъчен гланц, цветно стъкло и полускъпоценни камъни, три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в., от които до наши дни са достигнали доста малко, и които извънредно рядко напущат музея.
Експозицията "Шедьоври на християнското изкуство от България " ще продължи до 2 септември т.г. Тя е проведена със съдействието и с финансовата поддръжка на Министерството на културата, на посланика на България в Русия Бойко Коцев и на шефа на Българския културен институт в Москва Павел Васев.
Междувременно стана известно, че екип на НИМ под управлението на проф. доктор Иван Христов приключи първия стадий от археологическото изследване на антично светилище, населено място и феодален манастир, ситуирани на остров Св. Тома в резервата "Ропотамо ". Спазвайки прецизно условията на Министерството на околната среда и водите бяха локализирани останките на антично тракийско населено място от ранножелязната ера, тракийски паметни ями, римско населено място от V-VI век и дребен феодален манастир, просъществувал в интервала XII-XVI век. Със средства на Министерството на културата изследванията в региона на Аркутино край Созопол ще продължат под вода, където екипът на проф. Христов ще изследва залят от водите на Черно море скален риф, който в древността е бил по всяка възможност суша.


Сребърната дарохранителница с позлата Златната Архиепископска митра от XVIII век
от манастира "Възнесение " от Дечани, от XVII век
Снимки НИМ


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР