Националният интерес повелява България да не позволи скорошното затваряне на

...
Националният интерес повелява България да не позволи скорошното затваряне на
Коментари Харесай

Калоян Паргов брани Мариците на форум в Стара Загора

Националният интерес повелява България да не разреши скорошното затваряне на енергийните мощности в Маришкия басейн. Ако някой политик сега си разреши, вслушвайки се във всевъзможни европейски наставления, визии, зелени и други, да постави кръст на този енергиен комплекс, ще носи виновността за бедствието, което ще настъпи освен в енергиен проект. 

Това съобщи Калоян Паргов, ръководител на УС на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, по време на представянето на СИНПИ в Стара Загора. Заедно с него бяха и членовете на Института доцент Д-р Николай Цонков и Пламен Милев. В срещата взе присъединяване и правосъдният министър Крум Зарков, който бе на работно посещаване в града. 

„ Към октомври този вид електроцентрали – кондензационни, каквито са „ Мариците “, като към тях можем да включим и „ Брикел “, създават 39-40% от електрическата енергия на Република България. За информация – АЕЦ „ Козлодуй “ създава 28-29%. Т.е. най-големият производител на електрическа енергия се намира тук, в Старозагорския район, концентриран в двата американски ТЕЦ-а, Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и „ Брикел “, с обща мощ близо 3500 мегавата, а двата нуклеарни блока, са с 2000 мегавата “, изясни Паргов и сложи въпроса има ли сега България подготвени мощности, които могат да компенсират производството на тази електрическа енергия.

„ Или задачата на някой отвън страната е България да стане енергийно подвластна и електроенергийно подвластна “, съобщи ръководителят на СИНПИ. Той добави, че би трябвало да се има поради и обществения детайл – какво ще се случи с тези над 15 000 души, които работят и са свързани с маришките комплекси, тъй като те хранят фамилии.

Относно Стратегическия институт за национални политики и хрумвания Паргов сподели, че България има потребност от такива структури и мозъчни центрове, които в такива спешни моменти да мислят за проблемите на България, да търсят и оферират решения.

„ Важното е какво вършим с страната, тъй като до момента в който някои политиканстват и играят политически игрички, се развиват доста процеси, които са със знак минус за всеки един от нас и които всеки един от нас усеща на гърба си. СИНПИ има за цел да работи с страната за страната, за държавността “, безапелационен бе Калоян Паргов.

“Войната в Украйна беше предстояща за една немалка част от анализаторите и тези специалисти, които можеха да четат сред редовете. За страдание, виждаме по какъв начин България за следващ път се оказа неподготвена, несъответстваща да вземе верните решения ”, посочи доцент Д-р Николай Цонков.

По думите му става въпрос за един сериозен световен конфликт сред Изтока и Запада, един конфликт на цивилизации, на православие с един англо-саксонски свят, битка за надзор на енергийните запаси, битка за надзор на интернационалната финансова система, битка за надзор каква да бъде в действителност интернационалната система и международният ред.

Според него е доста значимо страна като България и изобщо дребните страни да имат уравновесена, умерена позиция, от която във всеки един миг да могат да се възползват.

“Ние живеем в един ценностен вакуум и загубихме външнополитическата си същина и какво бихме желали да реализираме във външнополитически проект. Нямаме национална идея във външната политика ”, уточни Цонков и добави, че от Стратегическия институт за национални политики и хрумвания са решили да издигнат една доста значима тематика, която е обвързвана с националните външнополитически цели на България, националните задания и цели, които би трябвало да се следват.

“България би трябвало да има дейна външна политика, т.е. да сътвори зона на сигурност и мир посредством стратегически партньорства, първо с балканските страни – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия и Македония. Ние да предизвикаме, да бъдем основатели на този развой. Това може да се трансформира в една Балканска четворка или шестица – по образеца на Вишеградската четворка ”, показа концепцията на Института Николай Цонков.

Пламен Милев сподели, че съгласно икономическия екип на СИНПИ при всички положения би трябвало да бъде импортиран план на държавен бюджет, без значение от това, че няма постоянно държавно управление, без значение от това, че бюджетът следва да е финансово изражение на политиките на държавното управление.

“България има потребност от сериозен диалог във връзка с една нова икономическа политика. За да бъдем пълноправен член на Еврозоната, ние би трябвало да имаме работеща стопанска система. Това няма по какъв начин да стане без промишленост, която е гръбнакът на всяка стопанска система “, смята икономистът.

Той сподели, че една от аргументите, заради която България е с по-висока от средноевропейска инфлация, е тъкмо тази – нямаме работеща промишленост и добре работеща стопанска система. Има единствено една супер развита пазарна стопанска система, при която всичко се внася.

“Именно заради тази причина ние от СИНПИ сме подготвени и в средата на месец декември ще представим наша визия във връзка с икономическа политика и във връзка с данъчна политика, вероятно и данъчни промени, които да са в поддръжка както на тези, които имат потребност, на обществено слабите, по този начин и в поддръжка и на бизнеса ”, разгласи Пламен Милев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР