Националният флаг на Швеция бе издигнат днес на церемония в

...
Националният флаг на Швеция бе издигнат днес на церемония в
Коментари Харесай

НАТО издигна знамето на Швеция

Националният байрак на Швеция бе повдигнат през днешния ден на гала в щабквартирата на НАТО в Брюксел, с което публично се отбелязва присъединението на страната към Алианса. След  близо 18 месеца присъединителен развой, страната стана 32-ата страна членка на военния съюз.
 
" След съвсем 200 години неутралитет, вие се присъединявате към най-успешния и най-силния Алианс в историята, добре пристигнали " - с тези думи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг се обърна към премиера на Швеция Улф Кристершон в централата на НАТО в Брюксел.

" Швеция зае полагащото ѝ се място под отбраната на член 5 - цялостната гаранция за нашата независимост и сигурност - един за всички и всички за един. Присъединяването към НАТО е добре за Швеция, за стабилността на Север и за сигурността на целия Алианс. Швеция беше сътрудник дълго време, в този момент сте съдружник ".

Когато стартира мандатът ми през 2014-та година, знаех, че страни като Черна гора и Северна Македония аплайват за участие в НАТО, само че минимум чаках това да стане с Швеция и Финландия в неговите рамки, призна Столтенберг.

Присъединяването на Швеция към НАТО е историческо събитие и демонстрира, че съветският президент Владимир Путин се е провалил в опита си да отслаби Алианса, съобщи Столтенберг.

" Когато президентът Путин стартира нашествието си в Украйна преди две години, той искаше по-малко НАТО и повече надзор над съседите си. Той искаше да унищожи Украйна като суверенна страна, само че се провали. Украйна е по-близо до участие в пакта отвсякога ", сподели шефът на Алианса.

" НАТО е по-голям и по-силен ", уточни той.

Столтенберг бе безапелационен, че единствено Русия, която стартира войната, може да я приключи през днешния ден. Украйна няма тази опция, да се съобщи не значи да реализира мир, уточни той.

" Трябва да покажем на Путин, че няма да получи това, което желае на бойното поле. Той би трябвало да седне на масата за договаряния, с цел да се откри решение, в което Украйна остава суверенна нация, настоя Столтенберг. Русия няма думата какъв път избират европейските страни, добави той.

Никога сигурността в нашия район не е била толкоз застрашена след Втората международна война, сподели от своя страна министър председателят Кристершон. Запитан дали ще допусне разполагането на нуклеарни оръжия на шведска територия, той обаче отговори, че " не виждам нужда в Швеция да бъдат разполагани непрекъснати бази или нуклеарни оръжия в спокойно време ". Това е решението на Швеция, което ще уважавам напълно, уточни той.

Столтенберг сподели от своя страна, че няма проект за повишение на броя на страните от НАТО с нуклеарно оръжие, нито за разполагане на батальони в Швеция.

Швеция към този момент извършва условието за отбранителни разноски, равни на два % от Брутният вътрешен продукт.

Присъединяването на страната към военния алианс носи изгоди освен за самата нея, а най-много за пакта, означават международните медии.

Членството на Швеция в НАТО значи, че западният защитителен алианс съвсем е обкръжил цялото Балтийско море, важен търговски маршрут за експорт на нефт от Русия и дом на една от нейните флоти, означи " Файненшъл таймс ".

" Балтийско море се трансформира в езеро на НАТО ", сподели Кришанис Каринш, министър на външните работи на Латвия и самоиздигнал се претендент да оглави пакта след края на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг.
Пътят на Швеция към НАТО
Доскоро Швеция си беше " изковала национална еднаквост на неутралитет и самостоятелност ", защото " не е водила война и не е имало спор или гражданска война на нейна земя от времето на Наполеон ", написа " Свободна Европа ". Войната, която Русия стартира против Украйна на 24 февруари 2022 година обаче промени всичко.

Първоначално тогавашната министър-председателка Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия изключи присъединение към алианса, тъй като смяташе, че " това ще увеличи напрежението в района ", означи Асошиейтед прес. По-малко от три месеца след началото на войната социалдемократите " обърнаха курса ", заявявайки, че за Швеция би било по-добре да се причисли към НАТО, дружно с Финландия, добави изданието.

На 18 май 2022 година държавното управление на Андершон връчи публично писмо за кандидатстване за участие на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Присъединяването обаче не мина безпрепятствено. До края на септември 2022 година всички страни членки на НАТО бяха утвърдили участието на двете страни като се изключи Турция и Унгария, напомни Би Би Си.

Анкара попита по какъв начин " страна с терористи по улиците... може да способства за НАТО " и упрекна двете скандинавски страни, че поддържат оповестените за терористични организации от Турция, Кюрдска работническа партия (ПКК) и придвижването на живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен, което турският президент Реджеп Ердоган смята за отговорно за опита за прелом през 2016 година

Основното искане на Ердоган, с цел да поддържа участието на двете страни в НАТО, беше те да прекратят политическата, финансовата и " оръжейната поддръжка " за екстремистите. В отговор Швеция актуализира своите закони за тероризма през юни 2023 година, с което забрани присъединяване в екстремистки групи, а седмици по-късно кюрд беше вкаран в пандиза за опит за финансиране на тероризма.

На 10 юли 2023 година, по време на среща на върха на НАТО в Литва, Ердоган даде обещание да изпрати документите за присъединение на Швеция към турския парламент за утвърждение. Направи го едвам в края на октомври, а формалното гласоподаване на ратификацията стана на 23 януари тази година.

Проблем пред участието на Швеция обаче остана Унгария. Въпросът беше решен, откакто на 18 февруари двупартийна американска делегация посети Будапеща с гледище държавното управление неотложно да утвърди настояването на Стокхолм. Така на 26 февруари Народното събрание на Унгария гласоподава ратификацията, с което отстрани и последната спънка пред участието на Швеция в алианса.

Но за какво Будапеща толкоз дълго се противопоставяше на разширението на военния алианс? Има доста признаци, че министър председателят Виктор Орбан просто е решил неправилно обстановката, разяснява " Дойче веле ".

Според изданието, евентуалната причина за това са околните връзки сред него и Реджеп Ердоган. Точно като турския президент, и Орбан сложи условия за поддръжката си за Швеция и Финландия. За разлика от Ердоган обаче изискванията на унгарския министър председател бяха изцяло неразбираеми.

Орбан и членовете на неговата партия " Фидес " неведнъж укориха Стокхолм и Хелзинки, че се държат неуважително към Унгария и незаслужено упрекват страната, че има либерален недостиг или е корумпирана. Будапеща неведнъж акцентира, че би трябвало да се подобрят взаимните връзки, преди Унгария да утвърди участието на двете страни.

Затова тъкмо толкоз неразбираемо остана и за какво Народното събрание в Будапеща ратифицира кандидатурата на Финландия за НАТО през март 2023 година, само че не и тази на Швеция. Поне обществено страната не беше дала нито едно от извиненията, които Унгария изиска. Същото може да се каже в този момент и за Швеция, означи " Дойче веле ".
Какво носи участието на Швеция на НАТО?
Страната стана 32-ият член на водения от Съединени американски щати алианс. Тя " донесе със себе си " централнобалтийския остров Готланд, именуван " великански самолетоносач ", което улеснява защитата на трите дребни балтийски страни, написа " Файненшъл таймс ".

В случай на спор Естония, Латвия и Литва до момента трябваше да разчитат съвсем извънредно на подкрепления и доставки през Сувалския пролом, тясна и уязвима линия от 100 километра, разделяща Балтийските страни от Полша. Присъединявайки се към НАТО, в този момент Швеция дава нови благоприятни условия по море, защото Готланд е на по-малко от 200 км от крайбрежията на Латвия.

" Това понижава уязвимостта на балтийските страни. Цялата сигурност на района става по-добра, тъй като прави източната част на Балтийско море по-малко уязвима ", сподели латвийският външен министър Кришанис Каринш.

Присъединяването на Швеция и Финландия също така разрешава на НАТО да гледа на Северна Европа като на един огромен район, без зейнала дупка на картата. " От Нарва (в Естония) до Нуук (в Гренландия) по оста изток-запад и Хиркенес (в Норвегия) до Краков (в Полша) по оста север-юг ", означи някогашният шведски министър председател Карл Билд.

Друг аспект, който доста представители на НАТО показват като добавена стойност от участието на Швеция в НАТО, са оръжията, които страната ще донесе на алианса, написа " Свободна Европа ". Страната е един от най-големите експортьори на въоръжение в света, изключително за Съединените щати, и е известна със своите управляеми оръжия, пехотни противотанкови системи и бронирани транспортни средства. Смята се, че Стокхолм разполага с два военни актива от международна класа: подводници, които могат да управляват огромни елементи от Балтийско море и изтребители " Грипен ", създадени от шведската компания " Сааб ". Присъединяването на Швеция към НАТО ще усили целия скандинавски флот от бойни самолети до над 250, а Стокхолм обмисля да изпрати и няколко от тях в Украйна.
Какви са рисковете?
Руският президент Владимир Путин смяташе, че разширението на НАТО е директна опасност за сигурността на страната му - и твърдеше, че това е повода да стартира войната в Украйна през 2022 година Но нахлуването му в нея имаше противоположен резултат, който послужи единствено за разширение на обсега на НАТО, разяснява Би Би Си. Външното министерство в Москва заплаши Швеция и Финландия с ответни ограничения незабавно, откакто двете страни оповестиха проектите си да се причислят към алианса.

Кремъл твърди, че към този момент е преместил тактически нуклеарни оръжия в Беларус и те могат да доближат до двете новоприсъединили се към пакта страни.

Но някогашният финландски министър председател Александър Стуб разяснява, че е по-вероятно Москва да се задоволи единствено със задействане на съветските хакери за хакерски атаки и акции за дезинформация, както и да прави инцидентни нарушавания на въздушното пространство, след оповестяването на пълноправното участие на двете страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР