Националният етнографски музей започна нова образователна инициатива. Проектът Занаятите: Между музея

...
Националният етнографски музей започна нова образователна инициатива.
Проектът Занаятите: Между музея
Коментари Харесай

Националният етнографски музей с нова образователна инициатива -

Националният етнографски музей стартира нова просветителна самодейност.

Проектът „ Занаятите: Между музея и съвременността “ показва съществуващи и през днешния ден обичайни български занаяти - грънчарство, килимарство, ковачество, златарство и дърворезба в къси аудиовизуални форми, ориентирани към детската публика. Във всяко от филмчетата е включена къса история на занаята, характерните материали и принадлежности, емблематични предмети от бита, символичното им значение и присъединяване им в разнообразни ритуали.

Представянето на плана се състоя на 23 юни 2022 година, четвъртък, от 13:00 часа в Зала 11 на Националния етнографски музей, където младежи се срещнаха с екипа, основал филмите. Запознаха се с кино лентата “Ковачеството “ и „ Приказка за килимите “ и участваха в забавен открит урок по тъкане с занаятчия килимар Лидия Раева. Също по този начин схванаха за забавните летни начинания, готови от Образователния център към Националния етнографски музей.



Колекциите на Националния етнографски музей съхраняват впечатляващи мостри, до които необятната аудитория няма достъп. Погледът към тези скрити кътчета на музея, количеството и многообразието на предметите, съхранявани там, показва значими дялове от обичайна просвета на българина и метода му на живот в предишното, които за младежите не са задоволително познати. Във всяко от филмчетата публиката се среща и с майстори, употребяващи през днешния ден наследствено излъчени обичайни техники и познание. Те показват днешното съществуване на старите занаяти – по какъв начин те живеят, по какъв начин се съхраняват, само че и по какъв начин се развиват.

За по-малките са основани две приказки, свързани с килимарството и със златарството, които могат да ги вкарат в тематиката и да бъдат мотив за диалог. Вторият модул на плана е обвързван с най-малките, които да могат да си създадат три типа триизмерна хартиена работилница по модели, готови от наш художник.



Образователният план „ Занаятите: Между музея и съвременността “ се реализира в партньорство с Националния етнографски музей и е финансиран от Национален фонд “Култура ” по стратегия “Културно завещание ”. Кратките просветителни филми ще бъдат предавани в Образователния център към НЕМ и в онлайн пространството на музея, който се стреми да отговори на упованията на обществото музейните пространства да бъдат забавни и увлекателни, в синхрон със актуалните способи на достъп и ползване на информация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР