Националният Бунраку театър от Осака гостува в България. Бунраку е

...
Националният Бунраку театър от Осака гостува в България. Бунраку е
Коментари Харесай

Националният Бунраку театър от Осака гостува в България

Националният Бунраку спектакъл от Осака гостува в България. Бунраку е едно от трите обичайни японски театрални изкуства, наред с Но и Кабуки, включени в листата на Световното нематериално културно завещание на ЮНЕСКО.

Екип на „ Тази неделя” се срещна с занаятчия на кукли от една от най-известните японски театрални семейства.

Още от Средновековието Осака е център на японската търговия, занаяти и изкуство. От там преди повече от 300 години потегля и историята на японския куклен спектакъл Бунраку. От тогава занаята по изработването на кукли се предава в фамилията на Юшида Тамаске, който и до през днешния ден слага куклени представления по остарялата традиция.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Куклите са направени от добре сухо кипарисово дърво и са доста леки. Главата е куха и вътре има разнообразни механизми, посредством които я движим. С помощта на лостче пък може да се движат очите и веждите, с което се трансформира изражението на лицето”, описа Юшида Тамаске.

Конците, които се употребяват, не са обичайни, а са от мустаци на кит. На главата се вършат дупчици от пирони, където се закрепва косата.

Снимка: btvnovinite.bg

В театъра взимат присъединяване трима кукловоди, като сред тях име подчиненост. Основният се назовава омидзукай. Той ръководи със своята лява ръка главата на куклата, а с дясната движи дясната ръка на куклата. Само основният кукловод демонстрира лицето си по време на зрелище. Това е и аналогия, която Юшида Тамаске намира и в българския куклен спектакъл.

„ За мен е изключителна чест, че гледах на сцената на Столичния куклен спектакъл премиерата на " Красавицата и Звяра ". Определено бях впечатлен от майсторството на осъществяването. Изключително добре владееха и управляваха куклите и ми направи усещане, че в публиката има както дребни деца и младежи, по този начин и възрастни. При нас в Япония нормално са единствено възрастни хора”, описа Юшида Тамаске.

Снимка: btvnovinite.bg

Бунраку е в листата на международното нематериално културно завещание на ЮНЕСКО. За да поддържат живо 300-годишното изкуство, с изключение на обичайната музика, японците употребяват в представленията си и съвременни, западни ритми.

„ Всъщност ние вършим доста разчупени и модерни колаборации. Имаме и представления, в които използваме виртуална действителност. Често в нашия спектакъл се включват известни артисти или други звезди. По този метод разпространяваме традицията си, като я вършим и по-близка до съвремието ни”, добавя Тамаске.

Японският куклен спектакъл гостува на България като за юбилейните празнувания " 30 дни на японската просвета в България ". Вдъхновени от Бунрако по японска приказка, Държавният куклен спектакъл в Пловдив показа спектакъла " Принцът на земята и принцът на морето ".

Снимка: btvnovinite.bg

В него взе участие истинска Бунраку кукла, особено направена в Токио от един от дребното живи кукломайстори в Арата Ковагучи. Тя е единствената направена кукла в последните 40 година в целия свят и остава в Пловдив.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР