Националните правителства ще трябва да инвестират значително в подобрението на

...
Националните правителства ще трябва да инвестират значително в подобрението на
Коментари Харесай

Доклад: Близо 10 000 души са загинали на извънградски пътища в ЕС

Националните държавни управления ще би трябвало да влагат доста в подобрението на сигурността на пътищата отвън обитаемоте места , с цел да реализиран общата цел на Европейския съюз /ЕС/ за понижаване на половина на смъртните случаи по пътищата до 2030 година Това демонстрира нов отчет , оповестен от Европейския съвет за сигурност на превоза /ETSC/. Според резултатите от него през 2022 година към 10 000 души са починали на извънградски пътища в Европейски Съюз, което съставлява към половината от всички смъртни случаи по пътищата.

В България са настъпили по-малко катастрофи по извънградски пътища през предходната година, само че за жалост травматизмът при тях е по-голям. Общо за 2023 година са настъпили 2381 ПТП по пътища 1, 2 и 3-ти клас и общинска пътна мрежа, което е 34% от всички 6989 ПТП през годината. Черната статистика обаче демонстрира, че близо 68% от починалите през предходната година са точно по тези пътища – 355 души са изгубили живота си, а 3599 са ранените.

Движението по извънградските немагистрални пътища може да бъде извънредно рисково е маркирано в отчета на ETSC. По тях постоянно липсват ограничаващи системи за пътища, а доста сектори разрешават развиването на високи скорости . По извънградските пътища се смесват разнообразни участници в придвижването от огромни камиони до уязвими участници, каквито са велосипедистите и пешеходците. Катастрофите с едно транспортно средство, при което изтощен водач не е могъл да вземе завоя са чести. Челните конфликти не са необичайност заради липса на физическо делене на насрещно движещите се потоци и те постоянно са доста смъртоносни.

Поставянето на ограничаващи системи за пътища, обезопасяването на крайпътното пространство и построяването на велоалеи и алеи за пешеходци са измежду рекомендациите за по-безопасни извънградски немагистрални пътища, упоменати в отчета. Въпреки, че постоянно се преглеждат като проблем за сигурността в градската среда, в действителност към половината от смъртните случаи на велосипедисти в Европейски Съюз се случват по извънградските пътища. Причината е, че велосипедистите се смесват с доста по-бързо движещ се трафик и че електрическите колела са все по-често срещани по извънградските пътища.

Докладът съдържа доста образци , които избавят животи в цяла Европа. Франция , Испания и белгийският район Фландрия са понижили рестриктивните мерки на скоростта по пътищата отвън обитаемоте места. Швеция е вложила съществено в пътища „ 2+1 “, които вкарват слагане на ограничаващи системи по оста на пътя за физическо делене на насрещните потоци на придвижване. В Шотландия опитите със специфични пътни маркировки за мотоциклетисти, които да ги насочват през остри завои, са постигнали впечатляващи резултати. В региона на Западна Померания в Полша за пет години са издигнати 800 км висококачествени велосипедни трасета отвън обитаемоте места.

Скоростта остава главен рисков фактор , като в доста европейски страни огромен брой водачи към момента карат над допустимото ограничаване по пътищата отвън обитаемоте места, макар съществуването и потвърдена надеждност на автоматизирана технология за надзор, като камери за скорост. Авторите означават, че най-безопасните страни от изследваните нормално имат и по-ниски общоприети ограничавания на скоростта по такива пътища, избрани на 70 или 80 км/ч.

ETSC също желае да види наложителната в Европейски Съюз автоматизирана система за незабавни повиквания „ eCall “ , която се изисква за всички нови коли, да бъде разширена и за други видове транспортни средства – изключително мотоциклети. В отвън обитаемоте места, водач или мотоциклетист, който не може да се обади за помощ, може да бъде избавен от системата „ eCall “, която може да изпрати информация за местоположението непосредствено до службите за незабавна помощ.

Пътищата отвън обитаемоте места могат да станат по-безопасни , като не е належащо да бъдат скъпи. Извършването на одити по пътна сигурност, разбора и последващата обработка на високорисковите сектори, определянето и използването на подобаващи ограничавания на скоростта, основаването на обособени трасета за велосипедисти и пешеходци, обезопасяването на крайпътното пространство са няколко образеца за това какво може и би трябвало да се направи, в това число в България . С възходящия фокус върху сигурността на придвижването в градската среда е извънредно значимо да не се не помнят пътищата отвън обитаемоте места, където се случват повече от половината от смъртните случаи в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР