Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много

...
Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много
Коментари Харесай

Ангелкова: Националните курорти трябва да са символ на качество, те са визитката ни


Националните курорти са имиджът на българския туризъм и извънредно доста би трябвало да се внимава по какъв начин представяме този имидж. Още в края на предходната година стартира разискването в елементи на статута на националните курорти. Много значимо е да се одобри архитектурната визия на курорта, да се обособят разнообразни зони, с цел да се знае къде какви действия може да се правят. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии във Варна.

За мен е от огромно значение дейностите, които се правят в курортите да бъдат регламентирани, с цел да подсигуряваме качество на туристическия артикул. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до отрицателно показване на нашата страна като туристическа дестинация, разяснява министър Ангелкова. Миналата седмица започнаха договарянията за 2018 година с половината директорски ръб на TUI – те ни поздравиха за това, че желаеме да контролираме националните курорти.

"Нашите инспекции са независими и са свързани с ръководството на плажовете. Нямат нищо общо с тези на вицепремиера Симеонов ". Така министър Ангелкова отговори на журналистически въпрос дали инспекциите на туристическата администрация са координирани с дейностите на вицепремиера. "Навсякъде се вършат инспекции за съблюдаване на закона, само че методите и методите им не трябва да вредят на българския туризъм. Инспекциите, които се правят от Министерството на туризма, са единствено наплажовете, не и във връзка с хората. И постоянно са в светлата част на денонощието. Когато бъдат открити нарушавания, се вършат наставления, а по-късно има повторни инспекции и в случай че условията не са изпълнени, следват наказания ", сподели министър Ангелкова.

Убедена съм, че основаването на специфичния статут на националните курорти би трябвало да стане в тясно съдействие с сектора, тъй като българският туризъм зависи от взаимната работа с локалната власт и туристическия бизнеса, уточни още министър Ангелкова. И добави, че по този начин ще може страната да се показва като желана туристическа дестинация. С този статут ще се дефинира по какъв начин тъкмо ще се правят инфраструктурните действия на територията на курорта, както и всичко, обвързвано с благоустройството в него. Промените за територията на целия курорт зависи от смяна в Закона за туризма и наредбата, която ще проработи след приемането му, изясни министър Ангелкова.

Това, което зависи от мен, за територията на плажовете обаче ще работи още идващото лято, тъй като за него не е нужна смяна в закона, по тази причина към този момент приготвяме и специфична визия за краткотрайните преместваеми обекти на плажа, уточни министърът.

Тя сподели още, че най-честите нарушавания на плажовете са свързани с липса на спасители. "Това лято доста по-малко нередности виждаме с слагането на спомагателни преместваеми обекти. До момента такива сме установили на три плажа, само че при повторна инспекция тези обекти са отстранени. Натъкваме се обаче на нови нарушавания по отношение на предишния сезон ", уточни министърът.

Те са свързани с това, че на плажове, за които има завършила процедура за отдаване чартърен, новият собственик или не желае да подпише контракта си, или не е позволен от предходен наемател. По този метод линиите остават неохраняеми, като страната е длъжна да подсигури спасители и разчистване, а в това време на линията се прави комерсиална активност, което е неприемливо, разяснява министър Ангелкова. Министерството на туризма е алармирало кметове и регионални шефове заведенията да бъдат затворени. Абсурдно е страната да заплаща разчистване и водно избавяне, а някой на плажа да прави нерегламентирано комерсиална активност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР