Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща и администрира процеса по

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща и администрира процеса по
Коментари Харесай

НЗОК поема помощните средства от 1 юли по облекчен ред, но със стари проблеми

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща и управлява процеса по отпущането на помощни средства и медицински произведения за хората с увреждания от 1 юли. Това ще става по облекчена процедура, само че по старите лист и цени на изделията, наследени от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), която сега дава отговор за отпущането им. Дейността ще продължава да се финансира посредством трансфер от страната, а не с пари от здравни вноски, като за тази година по това перо са планувани 38 млн. лева Това стана ясно по време на кръгла маса в Народното събрание във вторник с присъединяване на организации на хората с увреждания, депутати и представители на виновните институции.

Предистория

Преместването на помощните средства и медицинските произведения от АСП в НЗОК е дълго отлагана от институциите стъпка, която е чакана и мечтана от хората с увреждания. Това бе едно от настояванията по време на митингите на придвижването " Системата ни убива " в интервала 2015 година – 2018 година

В следствие с промени в законодателството бе планувано НЗОК да поеме отпущането на тези произведения – първо от средата на 2020, по-късно бе отсрочено за средата на 2021 година и в този момент е напът да се реализира от 1 юли 2022 година. Три години обаче не стигнаха на институциите да приготвят безпрепятствено прекосяване и осъвременяване на процедурата при по-адекватното финансиране.

Неяснота до последния миг

Сега измененията в подзаконовите нормативни актове се изготвят в последния миг и следва да бъдат оповестени за публично разискване след празниците.

Новата процедура не е разяснена на хората с увреждания и това основава заблуди у тях , като да вземем за пример това, че достъпът им до помощни средства ще се затрудни. Те дадоха образец, че до момента са подавали заявки за помощните средства в 300 филиала на АСП, а НЗОК има единствено 28 подразделения. Реално обаче по новия ред заявките ще се подават по електронен път още при явяването им пред ТЕЛК или ЛКК (лекарска консултативна комисия) и то не от тях, а от чиновниците в комисията, което доста облекчава процеса.

Хората упорстват за обновен лист и цени на изделията

Хората с увреждания обрисуваха няколко съществени казуса: нуждата да се актуализират лимитите или цената, до която НЗОК ще покрива помощните средства , както и нуждата от актуализация на листата с помощни средства и медицински произведения , на които имат право. Според техни представители този лист не е обновен от към 10 години, само че това беше опровергано от зам.-министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Все отново управляващите признават, че нужда от актуализация на листата има.

Почти всички представители на хората с увреждания обърнаха внимание на това, че качеството им на живот директно зависи от качеството на здравното произведение . Някои дадоха образец, че никой от хората в инвалидни колички в залата не употребяват количка, отпусната от АСП , тъй като тези, които страната покрива, " не стават за нищо ". Според тях всяка количка втора ръка от Западна Европа е по-добра от заплащаните с държавни средства. Затова те са срещу прехвърлянето на изделията по същите цени и лист в НЗОК и упорстват за осъвременяване.

Отчетена беше и нужда от повишен надзор над компаниите, осигуряващи изделията .

Новата процедура

Новата процедура планува сега, в който човек с увреждане се яви пред ТЕЛК или ЛКК, на място да се дефинира от какво помощно средство има потребност. С това неговото персонално присъединяване завършва, изясни Владимир Афенлиев, шеф на дирекция в НЗОК, отговаряща за медикаментите и медицинските произведения. След това непосредствено по електронен път решението и заявката за помощното средство се препраща на РЗОК и когато бъде утвърден може да си получи изделието от всички търговци на дребно, които са сключили контракт с НЗОК . Тези търговци на дребно са лицензирани по избрани критерии от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Хората, които към този момент са освидетелствани, само че към този миг не употребяват помощно средство евентуално няма да се постанова да минават отначало през процедурата, само че това е миг, който институциите би трябвало да доизяснят, изясни Афенлиев.

Ако човек с увреждане желае да употребява по-скъпо произведения в сравнение с е лимитът, заплащан от НЗОК, той ще има алтернатива да доплати над покриваната от касата сума .

По думите му всяка година би трябвало да има актуализация на листата с произведения и цената, до която се заплащат, само че сега НЗОК наследява всичко от АСП както е и няма време за промени.

Зам.-министърът на опазването на здравето Любомир Бакаливанов заяви, че междуведомствена работна група към Министерство на здравеопазването е подготвила промени в 8 наредби и правилници , които ще бъдат оповестени за публично разискване след празниците.

Представителите на хората с увреждания се оплакаха, че никой не ги е поканил в работните групи, с цел да регистрира мнението им при взимането на решения .

Предсадетелят на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев даде обещание мнението им да бъде регистрирано в процеса по осъвременяване на описите с произведения. Той прикани хората за самообладание и изясни, че процесът по смяна на процедурата не приключва с прехвърлянето на помощните средства в НЗОК от 1 юли , а тогава стартира. Той даде обещание всяка година положението на бранша да бъде подобрявано.

Депутатът от ГЕРБ Асен Балтов също се разгласи за актуализация на листата и стойностите, които НЗОК покрива, защото цените на изделията са скочили. По думите му той е упорствал при приемането на бюджета по това перо да се плануват 50 млн. лв. вместо 38 млн. лв. , само че това не е било признато.

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че осведомителната акция към измененията е закъсняла и уточни, че тя би трябвало да стартира незабавно, с цел да знаят хората какво да вършат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР