Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичният съюз ще подпишат анекс

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичният съюз ще подпишат анекс
Коментари Харесай

Здравната каса и фармацевтите ще осигурят платените от нея лекарства до октомври

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичният съюз ще подпишат анекс към контракта за отпусканите от Касата медикаменти, който ще важи до края на септември. Това заяви ръководителят на надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров, представен от Българска национална телевизия. Очаква се анексът да бъде подписан до края на деня, а договарянията не престават, с цел да бъдат изчистени противоречиви точки.

Така пациентите ще продължат да получават медикаментите си по Здравна каса без усложнения., а съсловната организация на фармацевтите отхвърля да подпише новия поради противоречие с две оферти на фонда за отпущането на медикаменти. Първото е обвързвано със задължението аптеките да извършват напълно рецептата или въобще да не я извършват. Второто е условието аптеките да подават информация за верификацията на медикаментите към НЗОК. Според Касата тези механизми са нужни за придържането на пациентите към лекуване и за задачите на контрола, само че фармацевтите ги оспорват.

Според Мавров в анекса ще залегнат нови условия, без да прецизира какви са те. По думуте му предлагането на НЗОК аптеките да отпускат всички предписани медикаменти или изобщо да извършват рецептата няма да влезе в действие от на следващия ден.

Във вторник (28 март) договорът да бъде продължен с два месеца - до 31 май. В сряда управителният съвет на фармацевтичния съюз се събра и излезе с решение, че е податлив да подпише анекс, само че единствено за още месец - до 30 април. Фармацевтите упорстваха паралелно с това да бъдат подписани и към този момент контрактуваните сред БФС и НЗОК нови условия за възстановяване на контрола при предписването и отпущането на лекарствени артикули, за които двете организации към този момент са постигнали единогласие.

, който предложи да се намерения за основаването на публични аптеки.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР