Националната здравна стратегия 2030 показва, че до края на десетилетието

...
Националната здравна стратегия 2030 показва, че до края на десетилетието
Коментари Харесай

Много харчене на пари, но малко реформи в новата здравна стратегия

Националната здравна тактика 2030 демонстрира, че до края на десетилетието конкуренция в здравния бранш няма да има В документа има противоречиви моменти като всеобщ спорт за най-болните и всеобщ скрининг, който не съществува в медицината Заложено е и харчене на средства за нова инсталация в държавните и общински лечебни заведения, в случай, че тя беше актуализирана напълно скоро
В здравния бранш има една област, в която няма ценова регулация. Това са медицинските произведения, до които всеки, сменял става или купувал платно за херния все в миналото се е докосвал. Върхът на пирамидата в този бранш като трудност и цени е здравната инсталация, чиято стойност от време на време доближава милиони левове. Най-скъпата инсталация е тази за диагностика на рак - скенер, ПЕТ-скенер, ядрено-магнитен резонанс и за лъчелечение - линейните ускорители и гама нож.

По времето на втория кабинет на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов разгласи, че ще спре тъжния кортеж към Турция за диагностика и лекуване на рак, и с пари от еврофондовете беше купена инсталация за 130 млн. лева. Сега гаранционният период на тази инсталация към момента не е изминал, само че няма и ясна картина дали и по какъв начин се работи с нея, тъй като рак се лекува на 42 места в България, а огромните частни лечебни заведения също имат онкоклиники и си купиха най-съвременните скенери сами.
Реклама
Въпреки това, вместо подготовка на експерти в признатата преди дни от служебното държавно управление Национална здравна тактика до 2030 година, попада нова покупка на инсталация за диагностика и лекуване на рак в държавните и общински лечебни заведения. Число в текстовете не е упоменато, само че в бранша допускат, че със сегашните цени, поръчката би била за половин милиард лв.. Средства, които, в случай че идващият парламент одобри тактиката, ще потънат в покупка на инсталация (а евентуално и комисионни), вместо да бъдат вложени в друга действително развиване на опазването на здравето.

Тази концепция се появява в първия ревизиран вид на тактиката при започване на август след публичното разискване. Тя обаче е безусловно призната и от служебното държавно управление, което дори сега преработва антираковия проект, единствено и единствено да я включи като нужда в него.

В окончателния вид на Националната здравна тактика до 2030, която е наложителен документ, с цел да бъдат отпуснати средства за вложения в бранша по Плана за възобновяване и резистентност, с изключение на тази искрено ненужна всеобща промяна на инсталация, попадат и откровена измама, медицински и житейски нелепости. Но пък се заобикалят отдалеко всички благоприятни условия за радикални промени в бранша, в това число и тези, които бяха необятно стартирани от последните ръководещи - смяна на метода на възнаграждение на медиците, промяна в извънболничната и болничната помощ и тяхната рационализация.
Какво съдържа документът
Стратегията включва главните насоки, в които ще работят здравните управляващи до 2030 година и главните цели и политики в здравния бранш. Най-общо от нея се чака да очертае държавната политика в публичното здраве, незабавната, извънболничната и болничната помощ, лекарствената политика и финансовата рамка на бранша.
Реклама
Като цели са посочени насърчаването на здравословния метод на живот, ефикасния скрининг и предварителна защита на хроничните незаразни заболявания (сърдечно-съдови болести, рак, диабет, неврологични заболявания). Отделно се планува увеличение на потенциала на извънболничната и болничната помощ, увеличение на екипите на колите за спешна помощ, промяна в психиатричната помощ, грижа за възрастните хора, майките и децата, както и развиване на изчезналата сега мрежа за дълготрайно лекуване и за палиативни грижи.

Чиновниците в здравното министерство са окичили тактиката с най-различни качества - тя е наречена " държавен стратегически интегрален документ ", " политически, ангажиращ и мотивиращ документ ", " документ на научените по сложен метод уроци ", " документ, проявяващ приемствеността и развиването на държавната здравна политика ", " изчерпателен документ ", " документ, насочен към резултати " и " документ за публичен надзор върху здравната политика ".

Реално обаче от разбори и документи съвсем не остава време за дейности. Увеличаващите се всяка година средства в здравния бранш потъват и не водят до възстановяване на здравните индикатори на нацията, в противен случай - България е водач по къс живот и предотвратима смъртност в Европейски Съюз, лекарите са неравномерно ситуирани, пациентите нямат постоянен достъп до здравна помощ, доплащането за медикаменти и здравни услуги е най-голямо в Европейски Съюз и това би трябвало да се промени. Проблемът е, че в тактиката не проличава обсег и увереност, като дори не участват в цялост концепциите на предходния кабинет за образованието на парамедици за незабавната помощ, стимулирането на персоналните лекари да диагностицират и лекуват пациентите отвън лечебните заведения.

" Приемането на НЗС 2030 бе забавено с към 2 години заради пандемията, а по-късно поради дълготрайната политическа неустойчивост и непрекъснати смени на властовите фигури в страната. Доколкото разбирам, има централно решение " от горната страна " всеки един подобен стратегически документ да бъде признат от Министерски съвет и по-късно да бъде оставен за гласоподаване в новосформиран парламент. Ето за какво смятам, че има пропуски в признатата тактика, както във връзка с качествените, по този начин и във връзка с количествените знаци ", разяснява Аркади Шарков, икономист от ЕКИП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР