Националната служба за охрана /НСО/ напомня, че разпоредбите на Закона

...
Националната служба за охрана /НСО/ напомня, че разпоредбите на Закона
Коментари Харесай

НСО отказва информация за охранявани лица

Националната работа за защита /НСО/ припомня, че наредбите на Закона за отбрана на класифицираната информация лимитират опциите й да дава информация за съответно охранявано лице. Това се показва в публикувана до медиите позиция на НСО "по мотив обичайно покачвания интерес по отношение на осъществени от Националната работа за защита функционалности и пълномощия по Закона за НСО ".

Широкият публичен интерес провокира депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който се появи в Народно събрание. Оказа се, че той е с защита на НСО.

Охрана от НСО има и почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

През годините медии и публични организации се опитваха да получат информация от институцията за охраняваните от нея лица на базат на Закона за достъп до социална информация. Такава обаче не им бе дадена, което докара до правосъдни каузи.

Разгласяването, в това число потвърждението или отрицанието, на обстоятелства и условия по отношение на оперативно изпълняваните отговорности на Службата, в това число посочването на съответни охраняеми лица, ще сложи под изискване спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обсег попада активността на Националната работа за защита, се споделя в позицията.

"Като демонстрира цялостно схващане към обяснимия от позиция на моментния обществен дневен ред интерес, НСО е длъжна да съобщи, че и отсега нататък ще се придържа прецизно към наредбите на използваното законодателство за активността на Националната работа за защита и за отбрана на класифицираната информация. ".

НСО моли към медиите и към жителите да проявят схващане към правилата, към които Службата е призвана по закон да се придържа, в това число съблюдаване на Конституцията, законите и интернационалните контракти, по които България е страна; ценене правата и свободите на жителите и тяхното достойнство; политически неутралитет /чл. 3 от Закона за НСО/.

Без да прави компромис с използването на законодателството Националната работа за защита ще продължи да поставя старания за повече неприкритост, сърдечност и старание в поддръжка на публичната функционалност на медиите и постоянно в полза на сигурността на българските жители, се декларира още в позицията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР