България присъства с 50 рекорда в Гинес, съобщи “. Постиженията

...
България присъства с 50 рекорда в Гинес, съобщи “. Постиженията
Коментари Харесай

България има 50 рекорда в Гинес

България участва с 50 върха в Гинес , заяви „ “. Постиженията са в разнообразни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и потвърдени. 
 
 Стефка Костадинова Guliver/Getty Images

Със златни букви и най-старият връх е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова за най-голям скок на височина за дами - 2,09 метра . Това се случва на Световното състезание по лека атлетика през 1987 година на 30 август в Рим, Италия.

До нея се подрежда Радостин Кръстев, който съумява да преплува 500 м в ледени води за 5 минути и 36 секунди и 49 стотни по време на Петото международно състезание по плуване в ледени води в Самоен, Франция на 13 януари 2023 година



Иванка Иванова пък е носителят на върха за най-вече прически - 330 , завършени за осем часа. Постижението е сложено на 4 декември 2016 година в град Пазарджик.

Сред търсените самопризнания е това за най-голямата непубликувана кръстословиц а. Тя съдържа 93 769 термина и е основана от Христо Йоницов, тествана е в София на 3 юни 2014 година

Сред родните достижения, включени в „ Гинес “, има и цяла поредност варненски, които към момента са ненадминати. Един от тях е от 2017 година, когато през април 4000 варненски студенти от Медицинския университет в града направиха най-голямата човешка ДНК серпантина .

12-метрова българска мартеница заема уместно място измежду общо 50-те родни неповторими достижения в Книгата на върховете на Гинес. Лена Динчева от Стара Загора е неин създател.
 
За още неповторими родни достижения - четете.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР