В днешния ден говорим за думите спасение“ и саможертва“. В

...
В днешния ден говорим за думите спасение“ и саможертва“. В
Коментари Харесай

Планински спасители: Сезонът беше натоварен, имаше немалко акции

В днешния ден приказваме за думите „ избавление “ и „ всеотдайност “. В тези две думи се влага целият смисъл от тяхната работа - планинските спасители Атанас Уков и Благовест Обецанов.

„ Планината е и гостоприемна, и рискова. Всеки, койот желае да иде в планината, би трябвало да се преценява с нейните особености. Тя може да се промени доста бързо “, сподели Благовест Обецанов пред.

„ Сезонът беше претрупан. Имаше значително акции. В нашия регион нямаше лавинни произшествия. През лятото също има значително произшествия. Има предпоставки за произшествия. Хората не правят оценка планината, както би трябвало “, разяснява Атанас Уков.

Според спасителите хората се вслушват в препоръките им. Новият медицински хеликоптер също е значима тематика в техните среди.

„ Надяваме се час по-скоро да имаме достъп до него. Не единствено поради нашия труд и този на доброволците. Говорим за „ златния час “ и живота на потърпевшите. Въпреки неналичието на лебедка, той би бил от голяма изгода и може да се употребява в множеството избавителни акции. Това не е главният проблем. Ще дойдат и хеликоптери с лебедки “, разяснява Уков.

Планинската избавителна работа има потребност от високопроходими коли, защото автопаркът ѝ е стар. Спасителите се надяват на нови коли, защото някои от тях са създадени преди 1980 година

„ Съставът на Планинската избавителна работа е от доброволци. За страдание все по-малко младежи показват предпочитание за този труд. За да стане човек непринуден планински избавител, процесът е много дълг. Говорим за образованието. Минава се през няколко курса. Хората преценят дали желаят, или не желаят да го вършат. Тенденцията е за понижаване на спасителите “, уточни Благовест Обецанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР